Maslačak ubran za nedjeljni ručak nije jedino jestivo cvijeće, ukusne su i tratinčice i ljubičice. 'Listovi ljubičica su jestivi, kuhaju se kao zelje, izmiješa se sa svim ovim drugim travama', rekla je Radmila Grga.
'Listove hajdučke trave ili stolisnika beremo da bi ih stavili u varivo. Čaj od stolisnika ili hajdučke trave je izvrstan za zarastanje unutarnjih ranica', rekla je Snježanka Jadrijević. A poslije kiše, naravno u šumi se može pronaći puno gljiva.
'Panjevčice, vrsta panjevčice, jestive su, ali mogu izazivati probavne smetnje. Ako se prokuhaju i onda spremaju, nema problema, jede se samo klobuk', rekla je Jasminka Šego. A jesensko bogatstvo gljiva dobro je pripremiti za zimnicu. Primjerice vrganji su dobri osušeni, a gljive se mogu i kiseliti.
>> Krećete u berbu gljiva? Ponesite priručnik ako niste sigurni
'Ima više načina kako ih pripremati, kad se pravilno ukisele mogu se čuvati do godinu dana', rekao je Branko Šego iz gljivarske udruge Sunčanica Sinj. U čarobnom svijetu gljiva mnogo je i onih ljekovitih poput hrastove sjajnice.
'Gljiva koja popravlja imunitet, koja je antikancerogena jedna od najboljih, najjačih kancerogenih gljiva koje ja znam', rekao je Šego. A zdrava je i ova salata napravljena od onog ubranog bilja s početka priče. Samo još u nju dodati i cvijet dragoljuba.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook