zagrebački prsten

Ova četiri grada postaju meka za mlade obitelji: Za isti novac skoro duplo više kvadrata nego u Zagrebu - "Ali to nije sve..."

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Povoljnije cijene nekretnina, manje gužve, više zelenila i mogućnost rada od kuće dodatno su pojačali trend iseljavanja iz urbanih centara u obližnja manja mjesta. Sve više mladih obitelji tako odlazi iz Zagreba u gradove zagrebačkog prstena.

Zbog cijena kvadrata u Zagrebu koji stalno poskupljuju mnogi se odlučuju na preseljenje u okolicu metropole. Trend odlaska mladih obitelji iz Zagreba je u stalnom porastu, osobito od potresa, a iako je cijena nekretnina jedan od glavnih razloga za rast interesa za gradove u zagrebačkom prstenu, kupci sve više vrednuju i kvalitetu života koju ta mjesta nude.

Manje gužve, više zelenila i mogućnost rada od kuće dodatno su pojačali trend iseljavanja iz urbanih centara u obližnja manja mjesta. Prednosti manjih mjesta su brojne: jeftinije komunalije, manje prometne gužve i općenito viši životni standard razlozi su za to što su stanovi i kuće u Velikoj Gorici, Zaprešiću, Samoboru, Jastrebarskom i Dugom Selu sve traženiji.

"Samobor, Velika Gorica, Zaprešić i Dugo Selo prednjače kao najtraženije destinacije, a razlog je jasan – povoljnije cijene, dobra prometna povezanost s glavnim gradom i razvijena infrastruktura. Dok je nekretnine u Zagrebu sve teže priuštiti, ovi gradovi nude atraktivne opcije koje kombiniraju više kvadrata i kvalitetniji život", kaže Jasminka Biliškov, agentica za nekretnine.

Zagreb još uvijek nudi velik izbor nekretnina, ali po znatno višim cijenama.

"Kvadrat stana u novogradnji u užem centru i atraktivnim kvartovima poput Maksimira, Trešnjevke i Novog Zagreba prosječno košta između 4000 i 5000 eura, ovisno o lokaciji i opremljenosti. S druge strane, u okolnim gradovima cijene su znatno niže – u Velikoj Gorici i Zaprešiću novogradnje dostižu 2400 do 3000 eura po kvadratu, dok se u manjim mjestima poput Dugog Sela kvadrat može pronaći i za oko 2000 eura. Razlika u cijeni čini ove destinacije privlačnima za sve one koji žele više kvadrata za manje novca, a pritom zadržati blizinu Zagreba", naglašava Biliškov.

Više kvadrata za manje novca

Dakle, jednostavna računica govori da se za 150 tisuća eura u Zagrebu može kupiti 37,5 kvadrata u novogradnji, a u Velikoj Gorici i Zaprešiću 62,5 što je značajna razlika. 

Prosječna cijena kvadrata stana u internetskim oglasnicima:

Zagreb – 3280 eura
Samobor – 2773 eura
Sveta Nedelja - 2700 eura
Velika Gorica – 2730 eura
Zaprešić – 2570 eura
Sveti Ivan Zelina – 2210 eura
Dugo Selo – 2185 eura
Ivanić-Grad – 2040 eura
Jastrebarsko - 1725 eura
Vrbovec – 1660 eura

Cijene kuća još su povoljnije, a obiteljima nude komociju ne samo stambenih kvadrata nego i dvorište, vrt, mjesto za parkiranje, kod nekih možda i bazen…

Prosječne cijene kuće po m2 u internetskim oglasnicima:

Sveta Nedjelja – 2000 eura
Velika Gorica – 1800 eura
Samobor – 1766 eura
Dugo Selo – 1749 eura
Zaprešić – 1486 eura
Jastrebarsko – 1349 eura
Ivanić Grad – 1244 eura
Sveti Ivan Zelina – 1214 eura
Vrbovec – 1127 eura

Ako se opet vratimo onih 150.000 eura, u Velikoj Gorici i Samoboru moguće je kupiti kuću od 80-ak četvorih metara, u Zaprešiću čak stotinjak, a u Svetom Ivanu Zelini 120 m2. Gledajući samo faktor cijene i kvadrature, sve je jasno.

Osim toga, Jasminka Biliškov naglašava da gradovi poput Samobora, Velike Gorice i Zaprešića imaju dobru infrastrukturu – škole, vrtići, trgovine i zdravstvene ustanove dostupne su u blizini, što je mladim obiteljima posebno važno. S druge strane, prometna povezanost sa Zagrebom, bilo putem ceste ili javnog prijevoza, čini svakodnevna putovanja jednostavnijima i nerijetko bržima nego što se stiže s jednog kraja Zagreba na drugi.

"Samobor se ističe kao posebno privlačna opcija zbog svoje slikovite okoline i bogate kulturne ponude. Iako su cijene u ovom gradu nešto više nego u nekim drugim mjestima zagrebačkog prstena, kvaliteta života, središnja lokacija i dobra prometna povezanost čine ga idealnim izborom za mnoge. Velika Gorica, s druge strane, kombinira povoljnije cijene nekretnina i neposrednu blizinu Zagrebu, što je čini idealnom za obitelji i mlade parove. Zaprešić je također sve popularniji zahvaljujući brojnim stambenim projektima u posljednjim godinama, dok Dugo Selo privlači kupce koji traže povoljne opcije u dinamičnom i razvijajućem području", pojašnjava Biliškov dodajući da će se trend kupnje nekretnina u zagrebačkom prstenu nastaviti.

Pročitajte i ovo Oprez Povlači se namirnica koja se smatra superhranom: Provjerite imate li je u svom domu

Pročitajte i ovo Novi ulaz u Zagreb Počinju radovi na zagrebačkom megaprojektu: "Ova prometnica je ključna"

Pročitajte i ovo Opsadno stanje U Austriji prerezao ženi grkljan: Raznio se eksplozivom i ozlijedio specijalca