Nova studentska menza u Zagrebu ima 80 sjedećih mjesta raspoređenih na 20 stolova. Svaki dan radit će od 8 do 14 sati, od 8 do 10 posluživat će se doručak, a od 11 do 14 ručak.
Ručak će se u njoj posluživati, ali ne i kuhati. Za početak će se dostavljati iz Studentskog doma Stjepan Radić.
"Jedan meni, jedan vegetarijanski obrok i tri-četiri jela po izboru plus prilozi. Hrana termički obrađena u Stjepanu Radiću, napravljene su nove linije, nove posude za zadržavanje topline hrane i toga", objasnio je kako će sve funkcionirati Mario Župan, novoizabrani ravnatelj Studentskog centra.
Više od 20 tisuća obroka svaki se dan pripremi u zagrebačkim menzama.
"Jela se svinjetina, bilo je pirea, bilo je pohanog, svega, salata... Šarolik izbor", smatra Martin iz Velike Gorice.
"Količine su isto u redu i uvijek kad dođem, mogu naći nešto što mi se jede", zadovoljan je Karlo.
"Mislim da je to postupno sve bolje, barem u mojem slučaju, ne znam sad kako je drugima. Za gluten i vegane, mislim da je njima stvarno problem, pogotovo onima koji imaju problem s glutenom", upozorio je Domagoj.
Problem jelovnika je zapravo problem pravilnika o subvencioniranoj prehrani, koji je stariji od 10 godina. Dok ne dočekaju novi, iz Studentskog centra kažu da ne mogu ništa mijenjati.
"Cijena namirnica otišla je gore, cijena rada, cijena energenata, a na kraju i nove tehnologije kuhanja. Možda studenti žele nešto novo, možda se taj meni treba mijenjati", rekao je Župan.
Da se treba mijenjati, znaju već i od prve godine fakulteta.
"Većinom se iste stvari ponavljaju, i onda mi se ne da konstantno isto jesti, tipa bolonjez sam već tri put jela i to mi zna dosaditi", kaže Ela iz Omiša.
"Stvarno, tjestenina i tipa piletina non-stop, stvarno bi trebalo nešto malo promijeniti što se tiče toga. S obzirom na cijenu sasvim je u redu, za euro i pol se dobije obrok, što nigdje ne možemo naći, budimo realni", rekla je Jelena.
Realno je i da nedostaje radnika. Iz SC-a su pisali resornom Ministarstvu za dodatnu mjeru subvencije.
"Naši su zaposlenici, mogu slobodno reći, kao novi ravnatelj, preopterećeni i nedostaje nam osoblja", rekao je Mario Župan.
Ono što se ove godine sigurno neće mijenjati jest cijena menija u menzama - i dalje je 86 centi.