Utječu na pogoršanje susjednih odnosa

Protjerani ruski špijuni iz Slovenije: Ekipa Dnevnika Nove TV provjerila je kriju li se špijuni i u Hrvatskoj

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Slovenija je u vrtlogu velikog špijunskog skandala. Godinu i sedam mjeseci zatvora koji su već odslužili u pritvoru dobio je ruski špijunski par, a sada će biti protjerani. Ekipa Dnevnika Nove TV provjerila je kriju li se špijuni i u Hrvatskoj.

Priznali su da su krivi za špijunažu. Ruski špijuni, bračni par bio je u pratnji odvjetnika nakon izricanja presude na sudu u Ljubljani.

Glumili su da su argentinski državljani, živjeli u ovoj mirnoj četvrti u Ljubljani, imali i tvrtku za nekretnine i antikvitete. Kažnjeni su s godinu i sedam mjeseci zatvora, koliko su već proveli u pritvoru. Bit će protjerani i prema pisanju slovenskih medija razmijenjeni za ruske zarobljenike.

"Rusi sve više više pribjegavaju tzv. ilegalcima odnosno pokušavaju priskrbiti relevantne i vjerodostojne dokumente i s novim identitetima država koje nisu iz Europe, a koje odgovaraju operativcima i operativkama koje šalju na zadaću", objasnio je Gordan Akrap.

Pročitajte i ovo Skradinski požar Zapovjednik JVD-a Šibenik o napadu majke i kćeri Dujić: "Istrenirani smo da smirujemo ljude, ali ne mogu reći da me to ne boli"

Sličan scenarij moguć je i u Hrvatskoj.

SOA i u svojim izvješćima upozorava da postoje strani špijuni koji nisu vidljivi. U posljednjih nekoliko godina tri puta su protjerivani Rusi zbog špijunaže.

Pretprošle su godine protjerali 18 diplomata i 6 zaposlenih u ruskom veleposlanstvu zbog prikrivene špijunaže. Na popisu su nepoželjnih, uz bok trojici crnogorskih političara.

"Ne bih htio ulaziti u konkretna imena i detalje, ali nekolicina osoba od političara trećih zemalja do predstavnika diplomatskih misija i konzularnih ureda bila je u sličnom statusu", rekao je Tomislav Lendić.

"Problem je u tome da dobar dio njih se vratio u diplomatska predstavništva ruske federacije manjim dijelom Bosne i Hercegovine, ali većim u Srbiju i u druge države s kojima Rusija i dalje gaji vrlo bliske odnose", rekao je Akrap.

SOA je zabilježila i sastanak ukrajinskog generala s ruskim špijunima u Hrvatskoj prije četiri godine. Služe se različitim metodama.

Pročitajte i ovo Za Dnevnik Nove TV Dragan Primorac o svojem članstvu u Savezu komunista: "Sa 17 ne znate što vam se događa, lako je danas pričati..."

Pročitajte i ovo požari diljem Dalmacije Pogledajte kolika je površina Dalmacije zahvaćena požarima: Zgarište je veličine jednog hrvatskog grada

"U nekim slučajevima oni moraju imati ljude na terenu radi održavanja sastanaka, razmjene informacija, primopredaje novca jer obično je špijunaža motivisana ideologijom i novcem", objasnio je Darko Obradović, srpski stručnjak za sigurnost.

Malignu i opasnu mrežu su kaže razvili u Srbiji, utječu na pogoršanje odnosa sa susjedima.

"Prioritet u ovom regionu je širenje antizapadnih osećanja, širenje mržnje prema Zapadu i aktivno sprečavanje euroatlantskih integracija, a u slučaju Srbije sprečavanje europskih integracija", rekao je Obradović.

U Hrvatskoj pak žele prikupiti podatke o državi, o Europskoj uniji i NATO-u, ali i utjecati na donošenje najvažnijih odluka.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.