žrtve sustava

Roditelji strahuju zbog problematičnog učenika: "Dira curice po spolovilu i prsima", "Otvoreno ih poziva na seks i štipa dječake za stražnjicu"

Roditelji zagrebačke osnove škole odbijaju dovoditi djecu na nastavu jer strahuju za njihovu sigurnost. U tu je školu naime premješten učenik zbog kojeg je intervenirala i policija, a roditelji su zbog nerješavanja problema ispisali gotovo cijeli razred.

Nema kraja trakavici oko rješavanja vrlo osjetljivog problema, niti adekvatne pomoći dječaku koji se i u novoj školi ponaša isto. Prema tvrdnjama vršnjaka i roditelja - nasilno.

Pa su umjesto školaraca, roditelji stigli u školu i to prosvjedovati. "Zlostavlja ih na način tako da ih dira, zadirkuje, da curice dira po spolovilu, po prsima", rekla je majka jednog učenika. "Otvoreno ih poziva na seks i takve nekakve stvari. Dječake štipa za stražnjicu", poručio je otac jednog učenika.

I to samo u 2 dana novog okruženja. Zabrinuti roditelji ne žele čekati da situacija eskalira. Govore anonimno jer se boje za svoju djecu.

"Mi kao razred ne želimo biti žrtve ovog sustava i žrtve onoga što su prolazila djeca u prijašnjim razredima", rekla je jedna od majki. 

U školi, tvrde roditelji, ionako ima previše djece. Sad je u razred od njih 28 stigao novi, kažu, problematičan učenik. "Želimo da nam ravnatelj više pomogne, ali nažalost rekao je da su njemu ruke vezane i da se tu uključe sve moguće institucije da se tom dječaku pomogne".

U novoj školi učeniku je dodijeljen pomoćnik u nastavi i to socijalni pedagog.

"Učeniku prije svega pomaže u socijalizaciji, komunikaciji s drugom djecom. Ako je bilo takvih situacija on će ih ubuduće sigurno moći predvidjeti i reagirati puno efikasnije nego sada. I cijela stručna služba, škola ima ekipiranu cijelu stručnu službu i vjerujemo da u tom okruženju se može pomoći ovom učeniku", rekao je Momir Karin, ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih.

Roditelji ne vjeruju sustavu jer se nije do sada pokazao odlučnim u rješavanju ovoga problema, koji se samo produbljuje.

"To dijete se nije samo od sebe počelo se tako ponašati, očito ima probleme koji su možda od doma, možda od nekog drugog", rekla je jedna od majki. "Sustav mora napraviti sve da se to dijete dovede u situaciju da može normalno pohađati školu. Mi kao roditelji zahtjevamo od institucija da odrade svoj posao koji guraju pod tepih već jako dugo", rekao je jedan od očeva.

Oko svega se oglasila pravobraniteljica za djecu. "U ovom slučaju su sva djeca žrtve, ne samo nasilja, nego i nefunkcioniranja sustava. Struka mora znati pronaći i osigurati primjereni oblik školovanja za svako dijete s obzirom na poteškoće koje izražava", poručili su iz Ureda pravobraniteljice za djecu.

Roditelji nisu sigurni kada će djecu ponovno poslati na nastavu. A dok se problem ne riješi, sigurno neće odustati.

Pročitajte i ovo Pred unesrećenima je teška noć "Ono što nas je pogodilo nismo mogli zamisliti ni u najluđem snu. Ne dao bog da ponovno krene ovu noć"

Pročitajte i ovo Odgovorio Plenkoviću Milanović: "Građani Hrvatske moraju ovo znati... To je ulazak u rat"

 


 

Povezane teme