Otkrio zašto

Ravnatelj Spomen područja Jasenovac podnio ostavku: "Došlo je takvo vrijeme"

Ivo Pejaković Foto: Bruno Konjevic/Cropix
Ravnatelj Javne ustanove Spomen područje Jasenovac Ivo Pejaković u utorak je podnio ostavku. Kao razlog tome naveo je članak u jednom mediju, ali i političku atmosferu u Hrvatskoj.

Ravnatelj JUSP-a Jasenovac Ivo Pejaković podnio je u utorak ostavku nakon što je na portalu Večernjeg lista objavljen članak CroFacta, novog projekta za provjeru točnosti, o netočnim podatcima objavljenima na mrežnim stranicama institucije, pišu Novosti

Vladimir Geiger s Hrvatskog instituta za povijest pisao je za CroFact o tvrdnjama objavljenima na mrežnim stranicama JUSP-a Jasenovac o sastanku održanom 4. lipnja 1941. u Zagrebu. Geiger tvrdi da izvorno arhivsko gradivo i historiografski radovi pokazuju da se ne spominje da je na tom sastanku ustaša s predstavnicima Trećeg Reicha razmatrano "da se srpsko pitanje riješi masovnim iseljavanjem Srba u Srbiju, masovnim ubijanjima na terenu i deportiranjem u koncentracijske logore", a ne spominje se ni da su nacisti vlastima NDH odobrili "već ranije poduzete mjere za konačno rješenje srpskog pitanja u NDH".

Pejaković je za Novosti objasnio da mu se čini da je "došlo takvo vrijeme" i da je odlučio podnijeti ostavku te da više ne želi "sudjelovati u tim raspravama".

Pročitajte i ovo (ne)zakonit otkaz Vrhovni sud odgovorio na optužbe HND-a o presudi Hrvoju Zovku

Ivo Pejaković, koji je ravnatelj JUSP-a Jasenovac bio od 2017. godine, objasnio je i da u javnosti, što uključuje i vlast, nisu sporni Holokaust nad Židovima i genocid nad Romima počinjeni u Jasenovcu i NDH-u uopće, ali je sporno pitanje genocida nad Srbima. Za njega pak ta tvrdnja nije sporna. No vladajući političari u Hrvatskoj, kaže, ne misle tako. Spomenuo je i ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek, koja je o prijedlogu da se Jasenovac uvrsti na UNESCO-ov popis svjetske baštine, govorila isključivo o "očuvanju mjesta stradanja, mjesta holokausta nad Židovima, genocidu nad Romima i masovnih zločina". Zločine nad Srbima, kaže Pejaković, nije spomenula, ne samo u NDH-u nego i u Jasenovcu, iako su brojčano Srbi najveće žrtve tog ustaškog logora.