Sport za elitu

Skijanje u zemlji koju Hrvati obožavaju sve je skuplje: "Uvijek smo bili snalažljivi"

Skijalište, ilustracija Foto: Getty Images
Austrijska skijališta podigla su cijene, a skuplja je i ugostiteljska ponuda na samim skijalištima.

Cijene skijaških karata u Austriji ove su sezone više nego prošle, a u dane većih gužvi bit će i skuplje jer je većina austrijskih skijališta odlučila koristiti dinamičko određivanje cijena, što znači da će u najpopularnijim terminima, kada su najveće gužve, i cijene biti najviše. 

Da cijene rastu, za DNEVNIK.hr potvrdio je i Nino Stančić Vidrač, predsjednik Hrvatske udruge ljubitelja skijanja. 

"Došlo je do podizanja cijena na austrijskim skijalištima. Radi se o poskupljenju od oko 10 do 15 posto. Skijališta su podigla cijene skijaških karata, kao da se žele staviti u rang s talijanskim skijalištima, a s obzirom na inflaciju, sada bi svi uzeli dio svog kolača", smatra Stančić Vidrač i dodaje da smještajni kapaciteti u Austriji nisu podizali cijene.

No cijene hrane i pića rastu svake godine, a iznimka nije ni ova zimska sezona. Skijaši tako mogu očekivati poskupljenje od oko 10 posto.

"Sada je prosječna jednodnevna karta 65 eura. Na nekim skupljim skijalištima, kao što je Saint Anton, cijena ide i do 75 eura. Ali na skupljim austrijskim skijalištima, koja imaju cijene kao i talijanska, infrastruktura prati trendove i puno je modernija od na primjer Koruške, koja ima 10 eura manju cijenu, ali je i infrastruktura nešto slabija", objasnio je Nino Stančić Vidrač.

Iz Udruge ljubitelja skijanja smatraju kako Hrvati ipak neće odustati od skijanja. Velik broj ljudi, ističe Stančić Vidrač, već je rezervirao najtraženije datume, koji su ujedno i najskuplji. Radi se o terminu od kraja godine do 6. siječnja, koji se poklapa sa školskim praznicima.

"To je izrazito skupo. Dio roditelja zato će vaditi djecu iz škola, a dio će ih ići u onom drugom terminu praznika. Snalazit će se Hrvati, kako to obično i biva. Dio ljudi prebacio se na neka trodnevna i peterodnevna skijanja, pa čak i jednodnevna i dvodnevna. Hrvati kao Hrvati uvijek su bili snalažljivi", zaključuje Nino Stančić Vidrač.

Cijene hotelskog smještaja, ali i skijaških karata narasle su pak u i Sloveniji. 

"Obnovili su prošle godine dosta žičara, ali je to i dalje daleko od austrijskog standarda, a od talijanskog još puno, puno dalje", kaže predsjednik Hrvatske udruge ljubitelja skijanja Nino Stančić Vidrač.

Slovnci se pak pitaju hoće li podizanje cijena u Austriji učiniti Sloveniju zanimljivijom zimskom destinacijom.

"Hrvatski i mađarski gosti, primjerice, masovno su odlazili u Austriju", rekao je Ernest Kovač, tajnik Udruge slovenskih žičara za 24ur

Slovenski gosti i dalje su najbrojniji najbolji kupci, ali sezona će ovisiti i o tome kakvo će biti vrijeme, zaključio je Kovač.

Pročitajte i ovo od 8. siječnja Novi udar na potrošače: Jedna banka drastično poskupljuje naknade

Pročitajte i ovo Ružan slučaj u Zadru VIDEO Mnoge je zgrozilo ono što je konobar učinio stranom radniku: "Strašno da se netko tako odnosi prema drugom biću"