Ovo je jedino doba godine, kada istarskih kosnica ima u ovako velikom broju. I to samo zato jer su friško napravljene.
Loris ih proizvodi malo, zahtjevne su, kaže, i svaka mu i po nekoliko puta mora proći kroz ruke.
"Tajna je da ih mi punimo sa istom smjesom kao za običnu istarsku kobasicu, ali ih punimo u goveđe crijevo koje se suši puno sporije i koje na sebe veže plemenitu plijesan koju mi moramo četkat", objasnio je Loris Franjul, proizvođač.
Ovakvih kao Loris, u maloj istarskoj općini Sveti Petar u Šumi ima još čak sedam. To ih čini europskim rekorderima, ističe načelnik, imaju tek nešto više od 1000 stanovnika.
Potražnja je velika.
"Pršuta uvijek fali. Mi bi ga trebali moći sačuvati još pršuta da dozrije, primjerice ako je velik i do dvije godine, mi ne uspijemo to napraviti jer je potražnja veća od onoga šta uspijemo proizvoditi", kaže Paolo Jelenić, proizvođač.
Što je još važno za istarske kobasice doznajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Line Dollar.
This browser does not support the video element.