Europski rekorderi

Sve ih je više, ali i dalje ne mogu proizvesti dovoljno: "Mi ne uspijemo ništa sačuvati"

Kobasice
Kobasice Foto: DNEVNIK.hr
U Svetom Petru u Šumi, istarskoj općini kobasica i pršuta, najzaposleniji je dio godine. Pune se kobasice, sole pršuti, a broj proizvođača samo raste. Usprkos tome, proizvoda je uvijek malo.

Ovo je jedino doba godine, kada istarskih kosnica ima u ovako velikom broju. I to samo zato jer su  friško napravljene.

Loris ih proizvodi malo, zahtjevne su, kaže, i svaka mu i po nekoliko puta mora proći kroz ruke.

"Tajna je da ih mi punimo sa istom smjesom kao za običnu istarsku kobasicu, ali ih punimo u goveđe crijevo koje se suši puno sporije i koje na sebe veže plemenitu plijesan koju mi moramo četkat", objasnio je Loris Franjul, proizvođač.

Ovakvih kao Loris, u maloj istarskoj općini Sveti Petar u Šumi ima još čak sedam. To ih čini europskim rekorderima, ističe načelnik, imaju tek nešto više od 1000 stanovnika.

Potražnja je velika.

"Pršuta uvijek fali. Mi bi ga trebali moći sačuvati još pršuta da dozrije, primjerice ako je velik i do dvije godine, mi ne uspijemo to napraviti jer je potražnja veća od onoga šta uspijemo proizvoditi", kaže Paolo Jelenić, proizvođač.

Što je još važno za istarske kobasice doznajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Line Dollar.

Pročitajte i ovo mir u 100 dana Ovo je Trumpov mirovni plan za Ukrajinu? Spominje se ključan datum, oglasio se službeni Kijev

Pročitajte i ovo Četiri osobe uhićene Oteti muškarac spašen: Ključna je bila fotografija volana koju je poslao svojoj djevojci

Pročitajte i ovo Nezanemarivo povećanje Objavljena nova imovinska kartica Andreja Plenkovića: Sada se točno zna kolika mu je plaća nakon prošlogodišnje povišice