Buran dan u Saboru

Kekin se zbog fotografije obrušila na Plenkovića, on joj odgovorio: "Pa vi ste stalkerica"

1/15 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Zasjedanje Hrvatskog sabora u novim prostorijama počinje aktualnim prijepodnevom.

 

  • Hrvatski sabor jesensko zasjedanje započinje u novim prostorijama

  • saborska sjednica počinje aktualnim prijepodnevom

  • izbila je velika svađa ministra Šipića i Dalije Orešković

Tijek događaja možete pratiti u nastavku:

14:55 Hrvoje Zekanović se osvrnuo na Mariju Selak Raspudić.

"Ona je kandidat-partner Zorana Milanovića i cilj kandidature je da uzme neke desne glasove", rekao je pa napao SDP-ovu "grbinizaciju" stranke, odnosno potencijalni izbor Siniše Hajdaša Dončića za novog predsjednika stranke.

"Znači li to nastavak Grbinove politike ili nešto gore i totalni raspad SDP-a?", upitao je.

14:05 Mostovac Miro Bulj Plenkoviću je postavio pitanje o hrvatskoj vojsci: "Hoćete li hrvatske vojnike slati na bojišta istočnog ratišta za vrijeme vašeg mandata?"

"Ne znam otkud vam inspiracija za ovo pitanje o bojištu, a još mi je simpatičnije da ste zabranili izložbu o guslama u Sinju. Uz to izmišljate. Hoće li netko slati Hrvatsku vojsku u Ukrajinu? To jedino helikopter može smisliti pa je bila buka i niste dobro čuli. Malo se rugam, ali nemam što drugo. Kakvo je pitanje, odgovor je još i dobar", odgovorio je Plenković.

13:36 Andrej Plenković obratio se Mariji Selak Raspudić na sjednici Sabora nazvavši je Marijom Selak Milanović.

Snimku na kojem se vidi taj trenutak možete pogledati OVDJE.

Plenković odgovorio Ivani Kekin: "Pa vi ste stalkerica"

12:37 Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista Plenkovića je upitao kad je posljednji put bio u trgovini.

"Vjerujem da ponekad idete u nabavu i da ste mogli uočiti da je došlo do strašnog povećanja cijena, posebno hrane. Hrana je u dvije godine poskupjela za 21 posto. Što ćete učiniti da se spriječi pljačka hrvatskih građana? Nepojmljivo da su proizvodi u Hrvatskoj 30 posto skuplji nego u Njemačkoj", rekao je.

Premijer je rekao da često odlazi u trgovinu.

"U određenoj mjeri se slažem s vama, slažem se da je dio cijena hrana previsok i da treba znatno veći pritisak javnosti na sve aktere u tom lancu da se cijene snize", odgovorio je te dodao da je tijekom krize djelovala Vlada da bi očuvala socijalnu koheziju.

12:04 Zastupnica Možemo! Ivana Kekin postavila je pitanje premijeru premiju Plenkoviću o privatnom i javnom u zdravstvu. 

"Kako vas nije sram na stranicama Vlade hvaliti se fotografijom na kojoj ste nalazite vi i Dragan Schwarz te na kojoj se u njegovoj privatnoj poliklinici divite još jednom skupocjenom aparatu koji neće napraviti ništa za tragičnu statistiku oboljelih od raka, ali će svakako napraviti nešto za pozamašne račune HDZ-ovih ortaka?" upitala je Kekin.

Nakon pitanja uslijedio je premijerov odgovor.

"Pa vi ste stalkerica, vi nosate moje slike okolo po Saboru, to još nisam primijetio. Nakon što je Gordan Maras nestao iz Sabora, ovo je prvi takav signal u Saboru", rekao je.

"Vama smeta što smo otišli u posjet jednoj klinici? Ja dobro shvaćam što vi želite reći? Imamo neki propis koji zabranjuje da Vlada posjeti neku kliniku? Vi ste moralna policajka koja će reći gdje mi smijemo?" nastavio je.

Sjednica prekinuta zbog pada zastupnice

11:47 Saborska sjednica nakratko je prekinuta jer je zastupnica SDP-a pala na stepenicama.

Više o tome možete pročitati OVDJE.

11:04 Sabina Glasovac (SDP) obratila se premijeru Andreju Plenkoviću, koja je svoje pitanje započela podsjetivši da Domovinski pokret želi da školska nastava počinje intonacijom himne.

"Što DP želi, HDZ ispuni, pa je župan Blaženko Boban poslao naputak o tome školama splitsko-dalmatinske županije. Znate li vi kako se osjećaju u Lijepoj Našoj djeca s teškoćama u razvoju? Njima ste hladnokrvno oduzeli pomoćnike u nastavi? Oduzimanjem pomoćnika oduzimate im obrazovanje, a onda ministar Radovan Fuchs kaže da nema potrebe da uz svako dijete sjedi i pomoćnik", rekla je.

Plenković je odgovorio kazavši da je i sjednica Sabora počela himnom te dodao da bi bilo dobro da svako polugodište počne himnom.

"Kršitelj Ustava Zoran Milanović ne poštuje Dan državnosti, a bio je kandidat SDP-a za premijera. Sad se pravite nevješti da niste suučesnici u kršenju Ustava", rekao je.

"Što se tiče pomoćnika, Fuchs je pojasnio da će svako dijete kojemu je pomoćnik potreban pomoćnika u nastavi dobiti. Svi zahtjevi koje je Ministarstvo obrazovanja dobilo odobreni su", dodao je.

Velika svađa ministra Šipića i Dalije Orešković

10:10 Na sjednici je zaiskrilo između zastupnice Dalije Orešković i ministra demografije i useljeništva Ivana Šipića.

"Vi ste utjelovljenje paradoksa", rekla je Orešković te objasnila da je korupcija jedan od glavnih razloga iseljavanja mladih.

"Primili ste se s HDZ-om u kolo i ušli u vlast. Vaše ministarstvo osnovano je da biste vi dobili fotelju i postali ste primjer uhljeba. Kako ćete kao takav objasniti iseljenicima da se u RH isplati vratiti?" dodala je.

Na njezino pitanje stigao je i odgovor ministra.

"U svom prvom nastupu pozvao sam zastupnike i zastupnice da mi dođu pomoći, da dođu vidjeti uvjete u kojima radimo, da vidite koje smo pakete donosili i što pripremamo", rekao je.

"Vi ste poznati po tome da se zbog vas ne vjeruje u institucije jer ste zlorabili instituciju kojoj ste bili na čelu. Vi idete na čovjeka, a meni je legitimitet dao hrvatski narod, kao i vama. Zar tako razgovaramo?", dodao je.

"Vi ste uvreda prema ženama zbog načina na koji vi govorite. Ja sebi nikada ne bih dopustio da uvrijedim ženu jer je mene rodila žena, moja majka, koja nas je osmero rodila na ponos hrvatskom narodu", zaključio je.

10:05 Mirela Ahmetović (SDP) pitala je premijera Plenkovića žulja li ga što je bila u pravu kada je rekla da laže kada kaže da će LNG terminalom pasti cijena plina, s obzirom na to da sada cijena raste.

"Ne zanima vas što je udio mirovine u prosječnoj plaći 40 posto, a još ste 2020. godine najavljivali da će biti 60 posto. To vas ne zanima, vas zanima smo to da vaši jataci imaju još za krasti. A građane tko šiša? Šiša ih HDZ, i to na nulu", ustvrdila je.

9:50 SDP-ova Ivana Marković upitala je ministra Olega Butkovića o stanju u Jadroliniji i tragediji u kojoj su zbog pada rampe trajekta poginula tri pomorca.

"Zahvaljujem na pitanju, iako je na saborskom odboru koji je prošli tjedan održan bilo dosta rasprave, a sve je potaknuto tragedijom koja se dogodila početkom kolovoza", rekao je.

"Naravno da svaki čovjek osjeća odgovornost za sve što se dogodio njegovu resoru. Izražavam još jednom sućut obitelji. Čim budemo znali konkretne razloge i što se dogodilo, možemo govoriti o nečijoj odgovornosti", dodao je.

Tragediju, ustvrdio je, oporba koristi u političke svrhe nakon što je izgubila izbore, a Marković je rekla da se ne može složiti s tvrdnjom da oporba politizira stanje u Jadroliniji.  

9:45 Veljko Kajtazi iz Kluba nacionalnih manjina postavio je pitanje ministru gospodarstva Anti Šušnjaru o ukidanju ograničenja cijena struje i plina. Rekao da bi Vlada trebala nastaviti s paketom mjera pomoći za siromašnije građane.

"Vlada je donijela paket mjera kojima i dalje štiti građane od poskupljenja i inflatornih pritisaka. Dijelom smo otpustili dijelove energetskog paketa da se povećaju cijene energije, ovog puta to je deset posto", odgovorio je Šušnjar.

"Vlada štiti i nastavljat će štititi građane od inflatornih pritisaka, a s donošenjem registra stanovništva moći ćemo te mjere specificirati", dodao je.

Prvo zasjedanje u novim prostorijama

9:43 Tijekom aktualnog prijepodneva 40 će zastupnika postaviti pitanja premijeru Andreju Plenkoviću i članovima. Prvo će pitanje postaviti Veljko Kajtazi iz Kluba nacionalnih manjina, a posljednje HDZ-ov Goran Ivanović.

Na dnevnom redu nove sjednice zasad je 101 točka, a očekuju se i nove.

9:24 Hrvatski sabor jesensko zasjedanje započinje 3. sjednicom na novoj lokaciji, Hrvatskom vojnom učilištu "Franjo Tuđman" na zagrebačkom Črnomercu. Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković uoči sjednice naglasio je da očekuje podizanje kvalitete saborskih rasprava.

Saborska sjednica počinje aktualnim prijepodnevom i izvješćem premijera Andreja Plenkovića o sastancima Europskog vijeća. U nastavku tjedna Sabor će raspravljati o zakonima vezanima za stanovanje, a nakon toga o poreznoj reformi, rebalansu proračuna i proračunu, ustavnim sucima i drugom.

Pročitajte i ovo Sve je počelo porukom FOTO Pejdžeri su proizvedeni u našem susjedstvu: Nakon detonacije ostavili stotine osakaćenih muškaraca

Pročitajte i ovo "Žene su pametnije" Trump ispričao detalje drugog atentata: "Žena je uočila atentatora, njezina reakcija bila je nevjerojatna"