donosi Provjereno

Obitelj malenog Ante bori se s bešćutnim sustavom: "Dijete nema ruke, ali kažu da je to privremeno"

Za dječaka s rijetkim sindromom i teškim fizičkim malformacijama Zavod za vještačenje utvrdio je kako je riječ je o privremenim promjenama, pa će maleni Ante za pet godina morati na novo vještačenje iako je evidentno da nema dio ruku.

Šestogodišnji Ante rođen je s rijetkim genetskim sindromom Cornelia de Lange - teškim malformacijama ruku, rascjepom tvrdog i mekog nepca te oštećenjima srca, vida i sluha. No ono što je njegovoj majci bilo očigledno od trenutka kada je ugledala svoje dijete Zavodu za vještačenje bilo je - privremena promjena u zdravstvenom stanju.

Provjereno donosi priču o sustavu zbog čijih odluka za pomoć ostaju uskraćeni oni kojima je uistinu potrebna.

U jednom trenutku bila je tek obična trudnica, a već u drugom doživjela je preokret. Prvih godinu dana Antina života njegova majka Marica Mikulić, kaže, gotovo se i ne sjeća. Za dijete koje je hranjeno na sondu zatražila je podršku i pomoć sustava, no vijeće koje čine liječnici, psiholozi i edukacijski rehabilitatori pregledom dokumentacije zaključilo je da kod Ante nije riječ o invaliditetu za koji je potrebna trajna pomoć i njega druge osobe u punom opsegu.

Angažirala je odvjetnika i uložila žalbu, nakon čega je drugostupanjsko vijeće donijelo novu odluku kojom je Anti priznat stopostotni invaliditet, no za pet godina morat će ponoviti cijelu proceduru.

"Dijete koje nema ruke i koje je rođeno sa sindromom koji će imati cijeli život, to nam nije trajno, to nam je trenutačno karakterizirano kao privremena promjena u zdravstvenom stanju."

Zavod za vještačenje grca u novim zahtjevima, deseci tisuća su na čekanju.

Pročitajte i ovo donosi Provjereno "Slučajno sam upalila TV i vidim dijete isto kao moje. Slušam tu ženu i ne mogu vjerovati!" Centar prešutio strašnu istinu majkama posvojenih dječaka

Pročitajte i ovo Donosi Provjereno Na adresu stigla iskaznica za dijete koja je šokirala roditelje: "Mene je toliko zgrozilo. S kojim pravom?"

Predsjednica Udruge Sjena Suzana Rešetar napominje da je ostvarenje novih prava otežano zbog papirologije.

"Na primjer, za rad s polovicom punog radnog vremena koji mnogi roditelji koriste oni moraju predati nove nalaze, ne starije od šest mjeseci na Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i predati zahtjev kako bi im se to pravo odobrilo. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje te nalaze šalje na jedinstveno tijelo vještačenja, gdje je dijete ili osoba s invaliditetom možda već provještačena", kaže Rešetar.

Cijelu priču pogledajte u večerašnjoj emisiji na Novoj TV u 23:45.