Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjereno istražuje

"Majmune, ti si dite od 18 godina raskasapia": Ekskluzivne snimke razgovora majke pretučene Zadranke s napadačem i policijom

Ekskluzivne snimke potresnih telefonskih razgovora u slučaju brutalnog premlaćivanja djevojke u Zadru (Foto: Dnevnik.hr) - 5
Ekskluzivne snimke potresnih telefonskih razgovora u slučaju brutalnog premlaćivanja djevojke u Zadru (Foto: Dnevnik.hr) - 5 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ekskluzivne snimke potresnih telefonskih razgovora u slučaju brutalnog premlaćivanja djevojke u Zadru (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Ekskluzivne snimke potresnih telefonskih razgovora u slučaju brutalnog premlaćivanja djevojke u Zadru (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr Ekskluzivne snimke potresnih telefonskih razgovora u slučaju brutalnog premlaćivanja djevojke u Zadru (Foto: Dnevnik.hr) - 9 Ekskluzivne snimke potresnih telefonskih razgovora u slučaju brutalnog premlaćivanja djevojke u Zadru (Foto: Dnevnik.hr) - 9 Foto: DNEVNIK.hr Ekskluzivne snimke potresnih telefonskih razgovora u slučaju brutalnog premlaćivanja djevojke u Zadru (Foto: Dnevnik.hr) - 8 Ekskluzivne snimke potresnih telefonskih razgovora u slučaju brutalnog premlaćivanja djevojke u Zadru (Foto: Dnevnik.hr) - 8 Foto: DNEVNIK.hr Ekskluzivne snimke potresnih telefonskih razgovora u slučaju brutalnog premlaćivanja djevojke u Zadru (Foto: Dnevnik.hr) - 7 Ekskluzivne snimke potresnih telefonskih razgovora u slučaju brutalnog premlaćivanja djevojke u Zadru (Foto: Dnevnik.hr) - 7 Foto: DNEVNIK.hr +5 Ekskluzivne snimke potresnih telefonskih razgovora u slučaju brutalnog premlaćivanja djevojke u Zadru (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Galerija 1/10 >>
Cijelu je regiju zgrozila vijest o brutalnom premlaćivanju 18-godišnjakinje u Zadru. Javnost je iznenađena i reakcijom svih koji su se zatekli u tom zadarskom kafiću. Nitko joj nije pružio pomoć, zaštitu od manijaka – pojačali su glazbu, a zatim i oprali krv sa zidova i podova kako bi sakrili dokaze. Ekipa emisije Provjereno u posjed je dobila ekskluzivne telefonske pozive koji su te večeri vođeni s napadačem, sudionicima, ali i policijom. I također ekskluzivno, reakciju ravnateljstva policije na niz propusta koje je otkrila unutarnja kontrola.

Mlatio ju je neprekidno više od pola sata, najprije u toaletu. Njezinom glavom razbio je umivaonik, a na tome nije stao, nego je nastavio u kafiću. Iživljavanje nad 18-godišnjakinjom dovršio je udarcem u glavu dok je pokušavala ustati s poda. Gosti su sve promatrali spuštenih ruku, a policiju nitko nije pozvao.

Pročitajte i ovo Provjereno: iznajmljivanje ilegalnih objekata - 3 Donosi Provjereno Načelnik iznajmljuje ilegalne objekte na koje je potrošio desetke tisuća eura i mrtav hladan tvrdi: "Pa pola je Hrvatske ilegalno izgrađeno" Provjereno o nepravilnostima u općini Vođinci - 4 Večeras u Provjerenom Načelnik potrošio desetke tisuća eura na ilegalne objekte, a njegov je odgovor nevjerojatan: "Pa što da ja radim?"

Poziv od kojeg svaki roditelj tinejdžera strepi majka pretučene Zadranke primila je nešto prije 23 sata. Kći joj je brutalno pretučena. Ekipa emisije Provjereno dobila je snimke telefonskih razgovora koje je majka vodila od toga trenutka.

Daruvarac je nadimak Darka Kovačevića, s kojim se mlada Zadranka kratko viđala. Majka se s tom vezom nije slagala. Znala je tko je Darko Kovačević, a policija je znala još bolje jer je imao 40 kaznenih i prekršajnih prijava. Nakon što je doznala da joj je kći pretučena, odmah ga je nazvala.

"Slušaj me, naslikaj se ispred kirurgije kako god znaš. Jesi čuo? Mama je od ***. Ti si je rasakapia. Rasakapia si je. Ima unutarnje krvarenje. Dolazi, policija je ovdje, kako god znaš ili će te nać. Čovječe, dite si mi ubia", govorila mu je. Odgovorio je da "nema pojma o čemu priča". Upozorila da je da snima razgovore.

"Ti si dite, majmune od 38 godina, ti si dite od 18 godina raskasapia...", ponovila mu je, a on je i dalje govorio kako ne zna o čemu govori.

Trenutak poslije potvrđeno je da laže, kada je majku nazvao njegov prijatelj kako bi provjerio što se može učiniti. U tim je trenucima pretučena djevojka bila na medicinskoj obradi, a točna težina ozljeda nije bila poznata. Majka se osjećala bespomoćnom.

Na prvi poziv policiji 41 sekundu nitko se nije javio. Na glavno pitanje gdje je napadač, odgovor nitko nije znao. Gradom su krenule glasine da se dao u bijeg izvan zemlje. Iz snimke razgovora s policijom čuje se kako je majci rečeno da napadač nije priveden jer je pobjegao, a može se čuti kako policajac pita majku napadnute gdje živi Darko Kovačević, na što majka odgovara kako ne zna. No ona je i dalje uporna te nastavlja zvati. Na kućnoj adresi do tog trenutka iz policije ga nitko nije tražio, iako svi znaju da je riječ o opasnom kriminalcu.

Majčin je strah opravdan jer u gluho doba noći sama je trebala otići kući po kćerine stvari. U telefonskom razgovoru s policijom rekla je kako je nekoliko dana ranije napadač njezinoj kćeri prijetio bombom te da nosi pištolj, na što joj je rečeno kako je to trebalo odmah prijaviti. Majka nastavlja inzistirati na konkretnim informacijama jer je od premlaćivanja proteklo već nekoliko sati, a on još uvijek nije priveden. Iz policije govore kako ne mogu utjecati na to je li on pobjegao ilegalno. Upravo zato što se ne zna ništa, majka inzistira na policijskoj zaštiti. No rečeno joj je da će morati pričekati jer su jedina dvojica policajaca iz noćne smjene zauzeta. Kao da je riječ o potrazi za džeparom, a ne čovjekom koji je rukama i nogama unakazio mladu djevojku.

Razgovor s policijom

- Ja znam kolege koji vode taj njegov slučaj, uzeli su vaš broj.

- Jesu.

- E, pa onda će vas. Znači, vi ćete biti upoznati da je on uhićen i da ste vi onda sigurni i mirni.

- Dobro. U redu.

- Eto, gospođo.

Iz razgovora s policijom nadalje se čuje kako su nadležni za slučaj Daruvarca uzeli kontaktni broj majke. Majka je tada odlučila stvari uzeti u svoje ruke. Cijelo vrijeme prati mobitel, čekajući trenutak kad će ga napadač uključiti, a strpljivost se isplatila. Majka je zatim ponovno zvala policiju kako bi ih obavijestila da je napadačev mobitel upravo uključen te provjerila je li ga policija pronašla. U razgovoru doznaje da su kolege policajci izišli na teren kako bi ga tražili, ali nije pronađen. To je bilo već pred zoru, šest sati poslije premlaćivanja. U tom trenutku još nitko nema ni njegov broj mobitela, a broj dobivaju od majke.

Već se razdanilo, ali se još jednom ponavlja isti razgovor s policijom. Majka policajcu preko telefona govori kako stoji ispred Kovačevićeve kuće jer je on navodno u kući te želi doznati je li itko iz policije provjerio njegovu kuću. Od policije doznaje kako su se kolege uputili na drugu adresu, za koju su doznali da se tamo nalazi napadač. Nitko se, međutim, i dalje ne pojavljuje pred Kovačevićevom kućom. Majka policiji ponovno govori kako se nalazi ispred njegove kuće te moli da policajci dođu provjeriti nalazi li se Kovačević u kući jer je navodno prijetio i njezinoj maloljetnoj djeci. U razgovoru policijski službenik govori kako će policijska patrola doći na njegovu adresu, a majci savjetuje da se makne. To se dogodilo u 10 sati ujutro, a konačno je i uhićen 12 sati nakon što je prebio 18-godišnjakinju. Toliko je policiji trebalo da locira i uhiti opasnog kriminalca.

„Policija je dojavu zaprimila u srijedu 13. lipnja oko 22:20 i od trenutka dojave poduzela sve kako bi se počinitelj pronašao, osiguralo mjesto događaja i dokazi, te sukladno protokolu o suradnji policije i državnog odvjetništva, o tome izvijestilo nadležno državno odvjetništvo... Oko 10 sati pronašli smo osumnjičenika koji se do tada skrivao te ga uhitili i obradili“, stoji u priopćenju iz zadarske policije. Ali skrivao se u svojoj kući, a da nije bilo majke od pretučene cure, tko zna kada bi ga tamo potražili.

Međutim, novi propusti ubrzo izlaze na vidjelo. Policija je o događaju javnost obavijestila tek kad se priča proširila društvenim mrežama. Zbog toga je i prijateljica majke o svemu odlučila obavijestiti MUP i Ravnateljstvo, pa čak i predsjednicu države. To nadležnima u Zadru nije sjelo.

Kovačevićeva peta žrtva

Prijatelji pretučene djevojke o ovome iz straha ne žele govoriti javno. Anonimno je o odnosu Daruvarca i djevojke progovorio tek jedan poznanik upućen u situaciju. „Koliko ja znam, to je bilo samo povremeno viđanje, to nije bila otvorena veza i mislim da je iz svega toga ona pokušavala pobjeći“, govori prijatelj i dodaje kako se djevojka odlučila maknuti od Daruvarca kada je shvatila da joj prijeti opasnost. Djevojčini prijatelji pričaju kako je viđanje trajalo oko dva mjeseca, a tvrde da je ovo Kovačevićeva četvrta ili peta žrtva. Prijetnje je primala i ranije, i to porukama na mobitel, koji policija od djevojke nije izuzela kao dokazni materijal.

Zašto se s izuzimanjem snimke nadzorne kamere čekalo šest dana? Zašto nije izuzeta krvava odjeća? Je li krv s mjesta događaja obrisana prije početka očevida? Je li pronađeno oružje, pretresena kuća i zašto mu nije lociran mobitel? Puno otvorenih pitanja, ali ne i za zadarsku policiju.

„Želim naglasiti da je policija u ovom događaju reagirala profesionalno, zakonito i efikasno, kao i u svim događajima kad je u pitanju isti osumnjičenik, ali i svim drugim, bez obzira na to tko je žrtva, a tko počinitelj“, stoji u priopćenju zadarske policije. No Ravnateljstvo policije očito ne misli tako. Krajem prošlog tjedna poslana je unutarnja kontrola.

„U ovom slučaju oformljen je stručni tim Ravnateljstva policije i Službe za unutarnju kontrolu MUP-a koji su izašli na teren i iz izvješća je bilo vidljivo da je bilo određenih propusta prilikom ovog događaja. Oni se odnose na neodgovarajuću reakciju po samoj dojavi. Još će se točno utvrditi koje će se mjere provesti, uglavnom se radi o disciplinskim mjerama. Tu možemo govoriti da se radi o lakšim povredama i o težim povredama i može doći do toga da se određeni kolege udalje iz službe“, rekao je Nikola Milina, glavni ravnatelj policije.

U dosadašnjem tijeku istrage uhićen je jedino Darko Daruvarac, a dobio je mjesec dana pritvora. Pravdao se da je doživio black out jer je djevojka bila nametljiva. Njegov kum, koji je prema navodima svjedoka brisao krv iz WC-a, i vlasnik kafića ispitani su i pušteni na slobodu. Ostali koji su skrštenih ruku gledali što se događa samo su u statusu svjedoka.

Pokušaj ubojstva, to je ono za što Zadrani zahtijevaju da se optuži Daruvarac. Javno su to poručili i na skupu na kojem se okupilo stotinjak ljudi. Pola sata brutalnog premlaćivanja u ovom je slučaju zasad kvalificirano kao teška tjelesna ozljeda i prijetnja, za što je predviđena kazna do 6 godina zatvora.

U videu u našoj galeriji možete poslušati razgovore majke s napadačem i policijom.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno.

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene