Domaći čips od uvoznog krumpira. Proizvodnja čipsa u tvornici ne staje. No, krumpir kao glavna sirovina, dolazi iz uvoza. 'Mi smo naprosto prisiljeni jer u ovom trenutku na domaćem tržištu ne možete kupiti ni jedan kilogram adekvatnog krumpira za proizvodnju čipsa', kazao je Zvonko Popović, direktor tvornice čipsa.
Na domaćem tržištu malo ga tko proizvodi. U proizvodnju treba puno uložiti, a poljoprivrednici za to nemaju novca. 'I rizik je veći i posla je više, ali se može i puno više zaraditi', kazao je Matija Balog, kooperant tvornice čipsa. Matija se na rizik odlučio jer je računica jasna.'Hektar pšenice prinos oko 10-ak tisuća kuna, hektar krumpira oko 45.000 kuna', dodao je.
>> Krumpir - zdrava namirnica ili ne?
Tvornici iz godine u godinu treba sve više krumpira, a to znači egzistenciju za 100 obitelji iz Donjeg Miholjca. 'Hvala Bogu kakva je situacija, ovdje ima posla', kazala je Danijela Barić, radnica u tvornici čipsa.
Zvonko je htio sam proizvoditi krumpir i na godinu ostaviti 10 milijuna kuna u Hrvatskoj. 'U području Donjeg Miholjca ja nisam mogao dobiti do sada ni jedan jedini hektar, a bio sam spreman i još uvijek sam spreman platiti pet puta više nego što drugi podobni plaćaju u ovoj državi', kazao je Zvonko.
Na dan se u tvornici proizvede sedam tona čipsa. Izvozi se u devet država. Bez zemlje i s 30 posto skupljim uvoznim krumpirom uspješna poduzetnička priča neće potrajati. 'Ako ne dobijem ništa zemlje ja ću morati organizirati proizvodnju vani', kazao je Zvonko. Za Zvonka bi ona bila isplativija jer države u okruženju nude zemlju, radnike i poticaje.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook