sumanute cijene

Primorac o cijenama hrane: "Da se još bavim cijenama svinjetine, janjetine...?"

Marko Primorac Foto: Ranko Suvar/Cropix
Pitanje bankovnih naknada "posebno zabrinjava u posljednje vrijeme", izjavio je ministar financija Marko Primorac.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac otkrio je u ponedjeljak da će se zakonodavnim izmjenama propisati mogućnost isplate plaće na bankovni račun i podizanja financijskih sredstava s računa bez naknade.

Odgovarajući na pitanja novinara u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) uoči konferencije "Potpora za industriju sigurnosti i obrane", Primorac je izjavio da pitanje bankovnih naknada "posebno zabrinjava u posljednje vrijeme".

Podsjetio je da je ranijim zakonskim rješenjima propisano da se plaća za građane mora isplatiti na račun, čime se de facto delegirao jedan posao financijskim institucijama, za koji naknade utvrđuju one same.

"Smatramo da jednostrano određivanje tih naknada na delegirani posao praktički nije dobro i u tom smislu radili smo vrlo intenzivno te mogu sada reći kako ćemo izmjenom zakonodavnog okvira propisati mogućnost isplate plaće na račun i podizanja financijskih sredstava s računa bez naknade", najavio je Primorac.

Također, u kontekstu financijskog opismenjavanja, propisat će se i obveza za banke da jedan dio svoga prihoda izdvajaju za projekte financijske pismenosti, otkrio je ministar financija.

Primorac je i nekidan, kada je rekao da se o naknadama vode razgovori na nekoliko razina, ustvrdio da su naknade koje banke naplaćuju u Hrvatskoj previsoke.

"Nema potrebe da naplaćuju naknade u tom obliku, tim iznosima, na taj način, i općenito toj skupini korisnika, uključujući de facto sve građane", izjavio je tada Primorac.

Primorac ne želi više komentirati cijene hrane, no slaže se da su one u nekim slučajevima previsoke.

S obzirom da ima puno posla u svom resoru, čega su najavljene izmjene samo dio, Primorac je danas novinarima rekao da od njega više ne očekuju da komentira cijene hrane.

"Svi ti propisi i izmjene zahtijevaju niz aktivnosti i ne možete očekivati od mene uz sve što činim da se još bavim i cijenama svinjetine, janjetine i ostalih proizvoda. To bi stvarno bilo, pa i za mene koji dosta radim, malo previše", poručio je.

Ukupna inflacija trenutačno je na razinama koje su relativno prihvatljive, napomenuo je Primorac, no i iznio osobni stav da pojedine cijene doista jesu previsoke i "treba činiti sve što je u našoj moći da te cijene budu što niže". "Ali Ministarstvo financija nije više prava adresa za razgovor o tim temama", poručio je ministar, koji podržava značajniju diskusiju u javnom prostoru o cijenama hrane te propitivanje svih dionika, uključujući i trgovačke lance te ostale aktivne u tom "proizvodno-poslovnom i prodajnom ciklusu".

Na konstataciju novinara da trgovci imaju argumentaciju da su neki proizvodi skuplji u Hrvatskoj nego u inozemstvu zbog poreza, Primorac je podsjetio da za niz proizvoda postoje niže stope PDV-a. "No, nažalost, to snižavanje stopa nije rezultiralo snižavanjem cijena", kazao je.