POVREDA PROCESNOG PRAVA

Može li presuda Darku Kovačeviću Daruvarcu pasti u vodu? "Presuda mora odgovarati zapisniku"

Slika nije dostupna
Presuda koju je Darku Kovačeviću Daruvarcu donijela sutkinja Općinskog suda u Zadru Mitra Meštrović mogla bi biti ukinuta zbog pogreške sutkinje, točnije zbog povrede procesnog prava.

Prilikom izricanja presude Kovačeviću 10. siječnja, Meštrović je pročitala tekst presude koji se ne podudara s pisanim otpravkom presude koji je osam dana nakon izricanja poslala strankama u postupku, piše Zadarski.hr.

Prema pisanom tesktu presude moglo bi se zaključiti da je presudu Daruvarcu donijela mjesec dana prije ročišta na kojem mu je izrečena presuda. To bi značilo da je sutkinja Darka Kovačevića osudila prije nego što je održano ijedno ročište.

Naime, u uvodnom dijelu pisane presude stoji kako je presuda donesena ''nakon održane rasprave 13. prosinca 2018., u nazočnosti zastupnika ODO-a, okrivljenika i branitelja okrivljenika, dana 14. prosinca 2018. javno je objavio i presudio...". No, ročišta zakazana za 13. i 14. prosinca su odgođena za siječanj jer je Daruvarčev tadašnji odvjetnik smatrao da mu je poziv za ročište upućen nezakonito, stoga nije pristupio sudu.

Osim toga, u pisanom i usmenom obliku presude pojavile su se razliku u opisu ozljeda koje je žrtva zadobila.

Odvjetnik Branko Šerić za 24sata je kazao kako je takva pogreška moguća, pri čemu bi se cijeli postupak morao ponoviti.

''Tehnički govoreći takva pogreška je moguća, ali sumnjam da se dogodila jer koliko znam sama presuda još nije ni napisana. Presuda u svakom slučaju mora odgovarati zapisniku. Ako se i dogodi takva pogreška onda se automatski ukida presuda i mora se ponoviti postupak, ali nikako ne može biti oslobođen optužbi'', objasnio je Šerić.

Podsjetimo, Darko Kovačević Daruvarac nepravomoćno je osuđen na pet godina zatvora zbog brutalnog premlaćivanja 18-godišnjakinje. U nedjelju je Daruvarac pušten na slobodu iz pritvora, a poručio je da će pravomoćnu presudu čekati u Zadru.