nakon konzultacija

Premijer Andrej Plenković o nasljedniku Milana Kujundžića: ''Predložit ću da novi ministar bude Vili Beroš''

Premijer Andrej Plenković izvijestio je da će za novog ministra zdravstva predložiti dosadašnjeg pomoćnika Vilija Beroša.

Nakon što je smijenio Milana Kujundžića, premijer Andrej Plenković obavio je konzultacije i objavio da će predložiti da novi ministar zdravstva bude Vili Beroš.

Rekao je da Ministarstvo treba voditi netko tko je upućen u sustav zdravstva, a da se Beroš vrlo brzo može snaći u ulozi ministra. Rekao je da su svi stali iza tog izbora.

Beroš je ranije radio u KBC-u Sestara milosrdnica, u Vinogradskoj, sada je na Rebru, ali u svakom je slučaju, tvrdi premijer, čovjek koji poznaje sustav izutra i koji može preuzeti odgovornosti ministra zdravstva.

"Vodili smo se kriterijima da posao ministra zdravstva mora voditi netko tko je upućen u aktivnosti samog ministarstva, a Beroš je već duže od dvije godine pomoćnik ministra, bio bi i ravnatelj da nije došlo do promijenjenih okolnosti", kazao je Plenković. Ističe da je Beroš iskusan i angažiran sa svim stručnim kompetencijama i kvalifikacijama, te da ima punu potporu stranačkog Odbora za zdravstvo.

Poručio je da sustav zdravstva treba poboljšanja i da će Beroš raditi na tome da sustav bude dostupniji pacijentima. ''Ima puno akutnih tema, od prekovremenih sati liječnika, koronavirusa, morat će se i tom temom odmah okupirati'', rekao je Plenković.

Plenković je rekao da Milan Kujundžić u Saboru neće okrenuti leđa Vladi. ''Na mene sigurno ne utječu interesne skupine'', rekao je Plenković. Na pitanje hoće li vratiti sigurnosnu procjenu ministara, premijer je rekao da nitko nije došao s ceste pa je ključno povjerenje.

"Kada krećete u mandat, imate vrlo jednostavnu logiku - tražite kompetentne, stručne ljude u svojim područjima, s referencama koje imaju u karijeri. Svatko tko je došao na dužnost nije baš došao s ceste. I imate povjerenje. Neke stvari koje kasnije dođu nisu bile predmet razgovora, intervjua ili saznanja", kazao je.

''Ali morat ćemo malo osnažiti filtere na razini stranke, a onda sustavno na razini države. Bilo bi bolje da smo neke stvari znali ranije'', zaključio je predsjednik Vlade.