Sjednica Vlade

Plenković najavio kada će biti predstavljena porezna reforma

Porezna reforma bit će predstavljena u ponedjeljak na Gospodarsko-socijalnom vijeću, najavio je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade.

Kraj radnog tjedna donio je i drugu sjednicu Vlade u četiri dana, naime, premijer Andrej Plenković sa suradnicima idućeg tjedna putuje u SAD, u New York na Opću skupštinu UN-a te u Los Angeles i u Chicago u posjet tamošnjim hrvatskim zajednicama. 

U svojem uvodnom govoru na početku sjednice Vlade Plenković je zahvalio ministrima na sudjelovanju u Aktualnom prijepodnevu kojim je Sabor započeo jesensko zasjedanje te podsjetio na aktivnosti tijekom proteklog tjedna.

Andrej Plenković Foto:DNEVNIK.hr

"Usvojili smo paket subvencija o naftnim derivatima, imamo ograničene proizvode, ministar gospodarstva će sa svojim timom analizirati jesu li potrebne neke promjene. Osvrnuli smo se i na ocjenu agencije za kreditni rejting koja nas je podigla u kategoriju A-. Očekujemo da uslijede i druge dvije agencije te ćemo tako konsolidirati svoj međunarodni ekonomski financijski položaj", kazao je Plenković.

Za to vrijeme jedna velika najava sad već stara nekoliko tjedana, i dalje visi u zraku. Plenkovićeva Vlada najavila je uvođenje poreza na nekretnine, no ta mjera, koju je premijer već jednom bio najavio pa od nje odustao, još uvijek nije javno predstavljena. U javnosti se danima vrte samo razna nagađanja i tobože cure detalji, ali službeno i konkretno malo je toga jasno i poznato.

Vlada je prijedlog predstavila koalicijskim partnerima i na stranačkim tijelima, a javnost bi s njim napokon trebala biti upoznata početkom idućeg tjedna. Pitanja o tom porezu, a ima ih podosta, jedna su od mnogih koja Plenkoviću nisu najslađa, pa u posljednjim istupima samo ponavlja da se vode završne konzultacije prije ponedjeljka, kada će biti sastanak Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV). Plan je socijalnim partnerima još jednom prije nego što ode u javno savjetovanje cijeli paket reforme predstaviti u potpunosti. Reprizira se i mantra da je riječ o potezu koji će potaknuti priuštivo stanovanje, no stambena politika na koju Hrvatska čeka više od 30 godina također je i dalje na čekanju. 

Na sjednici Vlade na tu temu Plenković je opet samo kazao da se nastavljaju pregovori oko porezne reforme, koja će biti predstavljena socijalnim partnerima na Gospodarsko-socijalnom vijeću u ponedjeljak, kao i o Nacionalnom planu stambene politike kako bi osigurali priuštivo stanovanje mladima.

Hoće li tada građani doista napokon znati nešto više o porezu koji je već trebao biti uveden, ostaje vidjeti, a dotad je red za još jednu sjednicu Vlade, na kojoj je, između ostalog, podneseno Izvješće o pripremi i provedbi mjera obrane od poplava na vodnom području Dunava te donesena odluka o pružanju žurne pomoći Češkoj te usvojen Prijedlog sporazuma o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

"Želimo da s tim prijedlogom nastavimo s redovitim i konstruktivnim dijalogom s predstavnicima umirovljenika, posebno sa sindikatom i Maticom umirovljenika. U proceduru će biti upućena i Deklaracija o starijim osobama, a cilj je i donošenje Zakona o starijim osobama kako bismo regulirali status i skrb prema starijim osobama. Sveukupna prosječna mirovina u našem mandatu je narasla za 73,3 posto i sada je 620 eura", istaknuo je Plenković.

"Želimo uključiti u proces mirovinske reforme temu redefiniranja modela usklađivanja visine mirovina u odnosu na porast plaća i rast inflacije promjenom formule za usklađivanje mirovina u omjeru 85-15 prema povoljnijem indeksu. Podsjećam da će, sukladno našem izbornom obećanju, za svako rođeno dijete majke dobiti godinu dana mirovinskog staža", kazao je premijer.

Osvrnuo se i na obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama te naglasio: "Obilježavanje je važno za senzibiliziranje i edukaciju javnosti te slanje jasne poruke da nasilje nema opravdanja i da nije nikakva privatna stvar. Borba protiv nasilja nad ženama je obaveza svih institucija, ono nije prihvatljivo i njegova osuda treba dolaziti iz svih segmenata društva, uključujući pravosuđe. Kao Vlada nastavit ćemo raditi na jačanju prevencije, koja podrazumijeva edukaciju od najranije životne dobi, kao i na sustavnom prikupljanje analizi podataka u vezi s nasiljem nad ženama koje trebaju biti podloga za nove mjere."

Pročitajte i ovo Otkriva provjereno Dom iz snova pretvoren u noćnu moru - Općina greškom prodala njihovu nekretninu za 6 tisuća kuna: "Svi su patili od amnezije"

Pročitajte i ovo Donosi Provjereno Pao zbog šverca kokaina i završio iza rešetaka 18 godina: Uzeo je knjigu u ruke, a nakon toga - "Snađi se, druže"

Povezane teme