Slamka spasa za Uljanik?

Završio sastanak s Kinezima, ne otkrivaju hoće li investirati u Uljanik

1/1 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Premijer Andrej Plenković održao je radni sastanak s izaslanstvom kompanije China Shipbuilding Industry Corporation, nakon čega slijedi posjet posrnulom Uljaniku.

Premijer se susreo s predsjednikom uprave Huom Wenmingom, a na sastanku se razgovaralo o Uljaniku i 3. maju, koje će kineski gosti posjetiti. Uz premijera Plenkovića na sastanku su sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar financija Zdravko Marić te ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

"Posjetit ćemo oba brodogradilišta i sve ozbiljno razmotriti. Primijetili smo da dva brodogradilišta dijele zajedničku povijest te imaju važnu ulogu za Hrvatsku. Pozvali smo i odvjetnike i investicijske bankare pa ćemo nakon posjeta brodogradilištima iznijeti svoje stavove", kazao je nakon sastanka Wenming, koji nije želio otkriti kada bi mogli donijeti odluku.

Premijer Andrej Plenković je ocijenio da su razgovori o Uljaniku i 3. maju bili vrlo temeljiti i otvoreni te da se očekuje da nakon posjete Puli i Rijeci razmotre mogućnosti eventualne suradnje ili partnerstva.

Predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić kazao je kako su Kineze zanimale općenite informacije o brodogradnji u Hrvatskoj te da nisu razgovarali o dugovanjima.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat razgovore s kineskim izaslanstvom ocijenio je vrlo konstruktivnim, uz napomenu da danas nije bilo razgovora o detaljima.

"Nakon srijede imat ćemo priliku razgovarati o detaljima. Ovo sada još uvijek nisu detalji", kratko je na upite novinara o današnjim razgovorima odgovorio Horvat.

Uoči sastanka ministar financija Zdravko Marić kratko je poručio da je optimist

"Ne želim stvarati pretjerana očekivanja, idemo vidjeti, razgovarat ćemo poslije", rekao je Marić novinarima.

Sindikati: "Za Vladu očito nismo ozbiljan partner"

Predsjednik Štrajkaškog odbora u pulskom Uljaniku te čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac nezadovoljan je što sindikati još nisu službeno upoznati o dolasku predstavnika najveće kineske brodograđevne tvrtke u radni posjet Uljaniku i 3. maju. Smatra kako je očito da sindikati za Vladu nisu ozbiljan partner u razgovorima s Kinezima.

"Zanimljivo je da se o predstavniku radnika, radilo se o članu Radničkog vijeća ili predstavniku sindikata, nije razmišljalo. Nije se valjda smatralo potrebnim da i sindikati sudjeluju u razgovorima. Želio bih da se dogodi pozitivan pomak, da Kinezi donesu odluku o ulasku u dva brodogradilišta, ali razgovori i mogući dogovori bez sindikata bude novu sumnju u dobre namjere organizatora dolaska kineskog izaslanstva i Uprave. Sindikati za njih očito nisu ozbiljan partner", kazao je za Hinu Boris Cerovac. (Hina)