Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komentirao aktualne događaje

Plenković: "Hrvatska Vlada reagira racionalno i trezveno, ne ulazi u spiralu mržnje"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković komentirao je u srijedu aktualne događaje. Najavio je i da će se s predsjednikom SDSS-a Miloradom Pupovcem sastati u četvrtak.

Premijer Andrej Plenković u srijedu je posjetio Brijest kod Osijeka, a tijekom posjete je odgovorio na nekoliko novinarskih pitanja. Plenković se osvrnuo na napade kod Knina: "Kao što sam i kazao i to još jednom ponavljam, nema generaliziranja. Vidjeli ste da je policija reagirala brzo i učinkovito. Mislim da se nitko u hrvatskom društvu ne može indentificirati s nekim tko se upušta u ovakva kaznena djela", rekao je premijer.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći" Andrej Plenković Aktualne teme Plenković o prijetnjama koje je dobio preko frizera: "Ima tko se brine o tome''

Komentirajući izjave srpskih političara, premijer je kazao: "Hrvatska Vlada reagira racionalno, reagira trevezno, reagira smireno i ne ulazi u spiralu mržnje. To nećemo dopustiti i nećemo se uvući u vrstu utakmice od koje nitko neće imati koristi. Mi znamo što je istina, što je Domovinski rat i što je temelj Hrvatske. Mi poštujemo naše nacionalne manjine".

Najavljen sastanak s Pupovcem

S predsjednikom SDSS-a, Miloradom Pupovcem, sastat će se u srijedu, piše N1. "Sastat ćemo se pa ćemo razgovarati", kratko je najavio. Na pitanje o tome očekuje li od Pupovca da povuče svoju izjavu, samo je kratko kazao: "Razgovarat ćemo".

"Stav je vrlo jasan, današnju Hrvatsku ne možemo uspoređivati s NDH, ne možemo reći da je faktor nestabilnosti i nema takve klime u društvu uz koju bi se mogla povezivati Vlada i HDZ", dodao je Plenković.

Komentirao rast BDP-a

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao za 2,4 posto na godišnjoj razini. To je već 20. tromjesečje zaredom kako BDP raste, ali znatno sporije u odnosu na 3,9-postotni rast u prethodnom kvartalu.

"To znači da smo na razini prvih šest mjeseci na 3,15 posto rasta, što mislim da je u potpunosti u skladu s ljetnim projekcijama rasta koje je predstavila Europska komisija prije nekoliko tjedana. To je još uvijek iznad prosjeka rasta koji smo mi sami u svojim Smjernicama ekonomske i fiskalne politike predvidjeli", rekao je Plenković u izjavi novinarima u Osijeku.

Plenković je konstatirao da je dobro što se iz danas objavljenih podataka o BDP-u u drugom tromjesečju vidi veliki porast bruto investicija u fiksni kapital, da je porastao uvoz, a s obzirom na visoku bazu, nešto manje izvoz, te poručio da treba poraditi na industrijskoj proizvodnji.

"Hrvatsko gospodarstvo raste već 20 kvartala zaredom, dakle bilježimo kontinuirani rast, što je pozitivno i dobro", ocijenio je Plenković. Ponovio je da je u mandatu njegove Vlade prosječna plaća porasla za 800 kuna, da je prosječna plaća u gradu Zagrebu oko 1.000 eura, da su indeksacijom mirovine u mandatu Vlade porasle za više od 12 posto, kao i da raste broj osiguranika, a Vlada je proračunskom disciplinom ostvarila višak dva godine zaredom, unatoč neplaniranim isplatama državnih jamstava u visini od 4,5 milijarde kuna za brodogradilište Uljanik.

"Kao Vlada radimo sve da raste otpornost hrvatskog gospodarstva", rekao je Plenković, odgovarajući time na upit novinarke što je Vlada učinila kako bi Hrvatska spremno dočekala svjetsku recesiju koju najavljuju ekonomisti. No, napomenuo je i da se moraju pratiti ekonomska kretanja u zemljama s kojima Hrvatska ima visoki stupanj trgovinske razmjene. Također, istaknuo je i da je rast hrvatskog gospodarstva u drugom kvartalu mnogo je veći nego prosjek EU-a.

Skupljeno dovoljno potpisa za referendum

O referendumu o mirovinskoj reformi kazao je da je skupljeno dovoljno potpisa. "Prema podacima koje smo jučer dobili od ministra uprave čini se da je skupljeno dovoljno potpisa za referendum o mirovinskoj reformi", kazao je Plenković u Brijestu.

Premijer je tamo prisustvovao otkrivanju skulpture i spomen obilježja Žarku Kaiću, poginulom 1991. Kaić je tada bio na zadatku kod Brijesta, pokraj tadašnjeg zloglasnog vojnog poligona C, i snimao prolazak tenkova agresorske JNA. (Hina,M.V.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene