Ultimatum Plenkoviću

Prosvjetari prijete štrajkom, ministrica Divjak na njihovoj strani: "Ako sada nije vrijeme za učitelje, kada će biti?"

1/1 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske najavili su planove za rujan uslijed zahtjeva za povećanjem plaća, odnosno zahtjeva za povećanjem koeficijenata složenosti posla za djelatnike u sustavu obrazovanja.

Članovi sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama najavili su 5. rujna prosvjed na Trgu svetog Marka.

Planiraju da će na prosvjed doći 1500 ljudi, a zatražili su sastanak s premijerom Plenkovićem. "Stići će ljudi koliko ih smije na Trg svetog Marka, a to je 1500. Sigurno će biti popunjeno 27 autobusa iz cijele Hrvatske". rekao je šef srednjoškolskih sindikata Branimir Mihalinec.

Organizacija kolone i okupljanje će biti na Trgu Republike Hrvatske od 10 do 11 sati, a Mihalinec se nada da će ih na sastanak primiti premijer Andrej Plenković.

Ukoliko ih premijer neće htjeti primiti na sastanak, 9. rujna najavit će štrajk, koji će trajati do ispunjenja zahtjeva, rečeno je na konferenciji za novinare.

"Ako sada nije vrijeme za učitelje, kada će biti?

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i u petak je komentirala izjavu ministra financija Zdravka Marića koji je rekao da nije dobio službeni zahtjev o povećanju plaća.

Divjak napominje kako je ministar bio upoznat sa zahtjevima za povećanjem koeficijenta složenosti poslova i da je bilo i pisane i usmene komunikacije.

Podsjeća kako reforma obrazovanja ide dalje i zapitala se: "Ako sada nije vrijeme za učitelje, kada će biti? Nije kada imamo suficit, nije kada je recesija. Kada je vrijeme za učitelje? To je pravo pitanje. Moramo prepoznati prioritete. Može sve biti prioritet i onda ništa nije prioritet.

Ne može biti strategija da imamo krucijalne promjene u obrazovanju, a da je položaj učitelja i njihove plaće, koje su važne, stavimo sa strane i ne odgovaramo na ta pitanja", ističe Divjak.

Kaže kako je štrajk, sindikalno pravo i da ga ne može komentirati.