Miroslav Božić kaže kako u pregovorima nije dogovorno da se u Hrvatskoj više neće proizvoditi prošek. Ispričao je kako je u jednoj vinariji čuo da ljudi kupuju prošek 'dok ga još ima', što ga je iznenadilo.
Budući da je i sam pregovarao o temama s područja poljoprivrede među koje spada i proizvodnja prošeka, upoznat je sa sadržajem pregovora. Kaže da nije bilo dogovarano da se prošek neće proizvoditi ili da će se zabraniti korištenje njegova imena.
>> Što smo zaštitili, a što nismo od hrvatske autohtone hrane?
Podsjetimo, na internetskoj stranici Ministarstva poljoprivrede objavljena je obavijest o ukidanju naziva prošek nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. 'Ulaskom u EU, odnosno od 1. srpnja 2013., naziv prošek neće se više moći koristiti, pa čak ni do iskorištenja zaliha. Stoga, obavještavamo proizvođače koji koriste naziv prošek da uzmu u obzir navedene činjenice i prilagode svoje poslovanje novim uvjetima na tržištu, budući da od 1. srpnja neće više biti moguće stavljati na tržište, kako na domaće, tako i na vanjsko, vino pod nazivom prošek', stoji u priopćenju Ministarstva.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook