Dogovorio sa županima

Premijer Plenković objavio: Početak školske godine pomiče se za tjedan dana

Premijer Plenković u Sisku danas je predsjedao sastankom sa županima i predstavnicima udruga gradova i općina. Nakon obraćanja odgovarao je na pitanja novinara.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu je u Sisku predsjedao sastankom sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina.

Teme sastanka bila je obnova potresom pogođenih područja, ublažavanje posljedica vremenskih nepogoda u poljoprivredi, mjere za borbu protiv klimatskih promjena, unaprjeđenje standarda sustava obrazovanja te razvoj primarne zdravstvene zaštite.

Nakon održanog sastanka obavijestio da je dogovoreno da školska godina umjesto 2. rujna počne tjedan dana kasnije, 9. rujna.

"Na inicijativu niza dalmatinskih i župana obalnih županija, u prethodnoj konzultaciji s Vladom i ministrom obrazovanja Fuchsom dogovorili smo da školska godina umjesto 2. rujna počne 9. rujna, u cijeloj Hrvatskoj. Takav je dogovor sa svim županima i gradonačelnikom Zagreba", rekao je Plenković.

Pročitajte i ovo Gasit će ga danima Veliki požar u tvornici kemikalija u Melbourneu, odjekivale eksplozije

Sljedeći sastanak sa županima i krovnim udrugama gradova i općina najavio je za prosinac u Međimurskoj županiji.  

Odgovarajući na pitanja novinara o šteti nakon tuče u Bošnjacima i nedostatku ljudstva za popravke krovova, rekao je kako su svi krovovi stradali s jedne strane. 

"Bili smo u Bošnjacima, vidjeli smo da su krovovi oštećeni samo s jedne strane kako je oluja dolazila, druga strana je ostala netaknuta. Crijep koji je bio najbitniji se dostavlja, reakcija Županije, Civilne zaštite i druge službe reagirale su žurno. Svi su se angažirali i sad traje proces procjene štete, i to ne traje pet minuta, to traje. Potom ide zahtjev prema Vladi, iznađe se novac i onda se to transferira prema općinama, tako će biti i ovaj put", rekao je Plenković.

Pročitajte i ovo nije bio registriran Incident nedaleko od Rijeke: Carinici zaustavili muškarca i pronašli mu 350 litara rakije

Upitan o rodnoj ideologiji rekao je da neće čitati programe sveučilišta i studija. 

Uručeni ugovori za dodjelu bespovratnih sredstava 

Ugovori iz Javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava jedinicama lokalne i regionalne uprave iz nadležnosti Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije uručeni su u srijedu u Sisku.

Ministar turizma i sporta Tonči Glavina županima je uručio ugovore za 14 projekata javne turističke infrastrukture koji će se sufinacirati u ukupnom iznosu od milijun eura. Projektima u 14 županija će se graditi i opremiti javna turistička infrastruktura te podizanje kvalitete postojeće po načelima održivosti razvoja.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić gradonačelnicima i načelnicima općina uručio je 15 ugovora iz Programa revitalizacije depriviranih područja Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije. Ukupna je vrijednost ugovora 5,52 milijuna eura.

Pročitajte i ovo Stravičan slučaj Irsku stjuardesu u Dubaiju brutalno pretukao suprug, a ona optužena: Ne smije napustiti zemlju

Cilj je poticanje razvoja gospodarskih i društvenih aktivnosti kroz ulaganja u razvoj društvene i gospodrske infrastrukture, povećanja atraktivnosti prostora, poboljšanje kvalitete života, sprječavanje daljnjeg iseljavanja i poticanje gospodarskih sektora.

Ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen uručili su ugovore o privremenom financiranju Centra za gospodarenje otpadom Babina gora, Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica i Centra za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije Lučino razdolje.