vremenska prognoza

Sredinom tjedna ponovno dolazi do promjene vremena: Detalje donosi meteorolog Dnevnika Nove TV

Pred nama je pretežito oblačno vrijeme u sljedećih nekoliko dana. U drugoj polovici tjedna možemo očekivati kišovito vrijeme. Detalje donosi meteorolog Dnevnik Nove TV Nikola Vikić Topić.

Prognoza za utorak ujutro bit će slična kao i ona u ponedjeljak - između dva i četiri Celzijeva stupnja na kopnu te od 11 do 14 na obali. Uvijek to tako bude, nakon fronte, kad se razvedri i kad vjetar oslabi, jutarnja se temperatura jako snizi.

Nakon dva stabilnija i sunčanija dana, tlak zraka počeo nam je padati što je predznak približavanja fronte i novog pogoršanja. Ono neće nastupiti u utorak nego u srijedu. Utorak će za sad biti još uvijek većinom sunčan, ali uz malo više oblaka nego danas.

Ujutro će u mnogim krajevima biti vedro - oblaci će polako stizati sa zapada, pa će samo u Istri i Primorju prije podneva postati umjereno oblačno. Na kopnu će lokalno biti magle, osobito uz Savu i Unu, i najdulje će se ona zadržati do 9 sati.

Vjetar će biti većinom slab, samo će u Dalmaciji biti još malo umjerene bure u ranim satima. A jutro će, kao što smo već rekli, ponovno biti hladno. Na kopnu od dva do četiri Celzijeva stupnja, a na obali od 11 do 14.

Poslijepodne će u središnju Hrvatsku stizati sve više oblaka, no i dalje će biti većinom sunčano, osobito u početku, a onda pred zalazak sunca oblačnije. Temperatura će biti oko 19, dakle malo toplije nego danas, s vrlo slabim vjetrom južnih smjerova.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu utorak će biti sunčan. Oblaci će polako stizati sa zapada u drugom dijelu dana, no većina njih tek nakon 16 sati, tako da će prevladavati sunce. Vjetar će puhati malo jače nego ujutro, ali i dalje većinom slabo, s jugoistoka, a temperatura će biti između 18 i 20.

U Istri, Primorju, Gorskom kotaru i Lici drugi će dio sutrašnjeg dana biti pretežno oblačan. Kako će dan odmicati, stizat će sve više oblaka, sa zapada. Povremeno već može pasti malo slabe kiše, osobito navečer, u Istri i na Kvarneru.

Jugo će polako jačati, sa slabog na umjereno, i to je najava jačeg pogoršanja koje počinje dan kasnije. Temperatura će ovdje uglavnom biti oko 20, a u gorju od 16 do 19.

U Dalmaciji će poslijepodne biti sunčano uz malu, a na sjeveru i umjerenu naoblaku. Ovdje će tek kasno navečer zapuhati slabo jugo, dok će prije toga puhati slab maestral. Maksimalna temperatura bit će ugodnih 20 do 23.

Vrijeme idućih dana

U srijedu zatim stiže novo pogoršanje. I do petka će tako ostati pretežno oblačno, često s kišom koja će lokalno biti obilnija. Najviše će padati u četvrtak. U srijedu će još puhati slab od umjeren jugozapadni vjetar, zatim od četvrtka sjeverac zbog kojeg će biti sve hladnije. Temperatura će pred vikend biti između 10 i 13 stupnjeva.

I na Jadranu ćemo u drugoj polovini tjedna imati vrlo nepovoljno i kišovito vrijeme. Kiša će padati svaki od ova tri dana, lokalno će biti i vrlo obilna, uz izraženije pljuskove s grmljavinom. Ovdje će biti i znatno vjetrovitije nego na kopnu. U srijedu će puhati jako jugo. U četvrtak će zatim Okretati na jaku i olujnu buru, prvo na sjeveru, i postupno će se širiti prema Dalmaciji. Temperatura uglavnom od 15 do 21, 22.

I sve to baš na početku listopada, mjeseca kojeg na kopnu inače karakterizira malo stabilnije vrijeme. Inače, dugoročna prognoza za ovogodišnji listopad u prvom redu ukazuje na vrijeme toplije od prosjeka. Zatim, čini se da će na Jadranu biti kišovitije, uz češće jugo. A na kopnu ćemo pak, zbog viših temperatura i češćeg južnog strujanja, imati manje magle nego inače.

Pročitajte i ovo IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Oni imaju pravo na besplatno dopunsko osiguranje: Provjerite jeste li među njima

Pročitajte i ovo neće primiti plaću za rujan Tuga, suze i bol u Daruvaru: Tridesetak radnica došlo na posao, ali dočekao ih je otkaz