vremenska prognoza

Pred nama je ponovno zahlađenje i nestabilnije vrijeme. Detalje donosi meteorolog Dnevnika Nove TV

Do kraja tjedna ponovno nas očekuje zahlađenje i nestabilnije vrijeme. Detalje donosi meteorolog Dnevnika Nove TV Darijo Brzoja.

U sljedećih nekoliko dana ponovno kiša, mjestimice i obilna, a u četvrtak nas očekuje i zahladnjenje koje će se zadržati do nedjelje. Nova kišna epizoda je pred vratima, najavljuje je već u utorak postupno nakupljanje oblaka u zapadnim krajevima kao i okretanje vjetra na južni. I tlak se polako snižava kako nam se sa sjeverozapada približava atmosferski poremećaj. U višim slojevima atmosfere ova promjena vremena podržana je dubokom dolinom, a potom uskoro i visinskim vrtlogom, koji će sljedećih dana na okupu tu kod nas držati vlažan, nestabilan i hladniji zrak.

Očekuje nas umjereno do pretežno oblačno jutro, uz najviše sunca u početku dana u Dalmaciji, poglavito na krajnjem jugu. Na sjevernom Jadranu i u gorju već mjestimice kiša. Po koja kap moguća je i u najzapadnijim krajevima unutrašnjosti, premda glavninu, u ovoj prvoj epizodi očekujemo prema kraju dana. Zapuhat će vjetar s juga, na Jadranu jugo i južni vjetar u jačanju. Jutro toplije nego ovo danas, porast temperature bit će osobito izražen na kopnu gdje se očekuje od 9 do 13 stupnjeva. Na Jadranu većinom između 14 i 18.

Poslijepodne, većinom oblačno, a povremeno i kišovito vrijeme. Kiše će biti osobito uz granicu sa Slovenijom gdje može biti obilnija. Prolazak fronte očekuje se od 18 sati, a uz jaču kišu, obilježit će je i okretanje vjetra na sjeverni koji pri tom prolazno može biti pojačan. Prije fronte, dakle u rano poslijepodne temperatura će porasti i do 20 stupnjeva.

Toplo će biti i u Slavoniji i Baranji. Većinom i oblačno, i rjeđe s kišom nego na zapadu. Oborina se očekuje uglavnom navečer i u noći na četvrtak. Vjetar veći dio dana jugoistočni, temperatura 20ak stupnjeva.

Najviše kiše tijekom dana očekuje se na sjevernom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj. Na moru su navečer mogući i izraženi pljuskovi s grmljavinom. Lokalno bi moglo pasti više od 70 litara kiše po četvornom metru, na snazi je stoga i meteoalarm, za ove krajeve narančasta razina: moguće su i bujične poplave na mjestima gdje padne velika količina oborine u kratkom vremenu. Puhat će umjereno i jako jugo i južni vjetar, navečer i u noći u okretanju na sjeverozapadnjak pa buru. Temperatura, 15-ak stupnjeva u Gorskom kotaru, te blizu 20 u Lici. Na sjevernom Jadranu i malo više.

U Dalmaciji će u srijedu biti promjenjivo, više sunca u prvom dijelu dana, poslijepodne oblačnije, a mjestimična kiša uglavnom navečer i u noći na četvrtak. Tada može biti i ponekog pljuska. Puhat će umjereno i jako jugo, a temperatura će biti od 21 do 24 stupnja.

Vrijeme idućih nekoliko dana

I do kraja tjedna pratit će nas oblačno vrijeme s kišom, uglavnom u gorskoj Hrvatskoj u četvrtak još i obilnijom. Puhat će povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar i danju će biti hladnije. Noć i jutro oko 10, a poslijepodne svega 15-ak stupnjeva. No treba uzeti u obzir i oblačno nebo i sjeverac pa će osjet, a i dojam hladnoće uz tmurno vrijeme sigurno biti izraženiji.

Na Jadranu se očekuju i jači pljuskovi praćeni grmljavinom, a lokalno i obilnija kiša. Pri tom se ne može isključiti mogućnost niti urbanih bujičnih poplava jer je velika količina oborine ponegdje moguća i u kratkom vremenu. Na sjevernom Jadranu vjetar okreće na umjerenu i jaku, podno Velebita na udare i olujnu buru, dok će južnije u četvrtak još puhati jugo. Potom do kraja tjedna na moru bura i sjeverozapadnjak. Temperatura se neće značajnije mijenjati.

Vrijeme za vikend, povoljnije na kopnu, nego na jugu. Iako će i u unutrašnjosti biti dosta oblaka. Kiša pak, uglavnom u Dalmaciji. Neće biti osobito toplo već prohladno.

Pročitajte i ovo Eskalacija VIDEO Iran ispalio stotine projektila, slavlje na ulicama Teherana, Izrael zaprijetio odmazdom

Pročitajte i ovo IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Oni imaju pravo na besplatno dopunsko osiguranje: Provjerite jeste li među njima