osumnjičen Izrael

Novi udar na libanonski Hezbolah: Diljem zemlje eksplodirali voki-tokiji, među poginulima i djeca

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Dan nakon eksplozija pejdžera, diljem zemlje eksplodirali su voki-tokiji pripadnika militantne skupine. Poginulo je najmanje 15 osoba, među njima ima i djece. Ranjeni se broje u tisućama. Za simultane eksplozije sumnjiči se Izrael, koji o napadima šuti. Amerikanci tvrde da ništa ne znaju.

Opet kaos na libanonskim ulicama. Prvo je odjeknuo niz eksplozija, a onda su uslijedile sirene vozila hitnih službi.

Libanonski sigurnosni izvori kažu da su eksplodirali voki-tokiji pripadnika Hezbolaha. Snažan udarac za militantnu skupinu, s obzirom da su im u utorak simultano eksplodirali pejdžeri.

"Nitko nije mogao ni zamisliti da pejdžeri mogu tako eksplodirati. Prizori su bili šokantni, kako su ljudi bili razneseni ispred nas. Oni su eksplodirali nama pred očima", rekao je Hassan Cheaitani, iz Bejruta.

Među desetak poginulih, bilo je i djece. Bolnice su bile pretrpane ranjenima.

"Broj onih koji su trebali bolničku skrb dosegao je 2800. Broj operacija koju su dosad obavljene popeo se na 460, većinom operacija oka i lica", rekao je Firass Abiad, libanonski ministar zdravstva.

"Liječili smo jednog pacijenta za drugim, nismo se samo fokusirali na ozljede oka, nego na sve, oči, lice, ruke, sve što smo mogli. Radili smo bez prestanka, ja sam uzeo prvu pauzu u 5 ujutro, ovdje u uredu", poručio je Elias Jrade, očni kirurg.

Prema više izvješća, iza napada stoji izraelski Mosad. Sjedinjene Države tvrde da s tim nisu imale veze.

"Što se tiče Libanona, Sjedinjene Države nisu znale niti su bile uključene u ove incidente", rekao je Antony Blinken, američki državni tajnik.

"Bila je to jako dobra operacija. Naravno, organizacija koja je izvela ovu operaciju ima puno sposobnosti. Jako, jako dobre obavještajne i operativne sposobnosti. Ovo pokazuje duboko zadiranje u organizaciju Hezbolaha", rekao je izraelski stručnjak za kibernetičku sigurnost Harel Menashri.

"Postoji agent u Europi s kojim surađujemo već tri godine, oni su agenti za sve naše proizvode. Proizveli su i pejdžer koristeći ime našeg brenda. Plaćaju nam za korištenje našeg loga", rekao je Hsu Ching-Kuang, osnivač i predsjednik tvrtke Gold Apollo.

Pročitajte i ovo Mučan slučaj Ukida se razred u zagrebačkoj školi, djeca su se ispisala zbog zlostavljanja: "Sve je obavijeno velom tajne"  

Pročitajte i ovo Aktivirani prije nego što je planirano Amerikanci otkrili nove detalje o eksploziji pejdžera: "Primili smo poziv uoči napada." O svemu se oglasili i Rusi