Ubojstvo Marija Boljata

Istraga zbog lažnog svjedočenja: Potplatili ključnog svjedoka da ih ne otkrije istražiteljima

Novac - 1 Foto: Vijesti u 17
Pokrenuta je istraga protiv šestorice koju se sumnjiči za sprečavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza vezano za slučaj ubojstva u Kaštelima.

Uskok je, na temelju kaznene prijave splitske policije, pokrenuo istragu protiv šestorke koju sumnjiči za sprječavanje dokazivanja i davanja lažnog iskaza u slučaju ubojstva Marija Boljata zvanog Pajkić u Kaštelima 2020. godine.

Prema pisanju medija, riječ je o Mihaelu Barunu (45), Mati Šukeru (39), Tončiju Barišiću (46) zvanom Masa, Josipu Čubeliću (37) zvanom Čubi, Tomislavu Šoljiću (39) i Jozi Čabraji (33).

Mediji ističu kako se Šoljić otprije nalazi u bijegu te je za njim raspisana tjeralica, dok je Čubelić pritvoren u istražnom zatvoru u Gospiću zbog Uskokovih sumnji da je organizirao i predvodio zločinačku organizaciju koja je nabavljala kokain.

Uskok i policija su, ne navodeći identitete osumnjičenika, objavili kako sumnjaju da su se Barun, Šuker, Barišić, Čubelić i Šoljić povezali u zajedničko djelovanje radi onemogućavanja istinitog utvrđivanja činjenica o događaju u kojemu je jedna osoba smrtno stradala, a druga teško ranjena.

Dodaju da se je to ubojstvo i ranjavanje kriminalistički istraživala Policijska uprava splitsko-dalmatinska, nakon čega je uslijedila istraga Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) u Splitu, a potom i sudski postupak pred splitskim Županijskim sudom.

Mediji preciziraju da je riječ o slučaju ubojstva Marija Boljata u lipnju 2020. u Kaštel Kambelovcu i činjenici da je Jozo Čabraja, koji se trenutno nalazi u Gospiću na odsluženju 11-godišnje zatvorske kazne zbog ubojstva Marina Matijaša u lipnju 2014. u Kaštel Novom, bio ključni svjedok u suđenju koje se za njegovo ranjavanje i Boljatovo ubojstvo sudi Tomislavu Šoljiću, Jakovu Šimiću, braći Mati i Josipu Šukeru te Toniju Vitaljiću zvanom Kubura.

Uskok je objavio da su okrivljenici tijekom istrage protiv Mate Šukera i Tomislava Šoljića te za vrijeme trajanja suđenja u kojem se Šuker tereti za ubojstvo i tučnjavu, a Šoljić za ubojstvo, razmijenili i podijelili međusobno sva prikupljena saznanja o tom kaznenom postupku, s posebnim osvrtom na sva svjedočka iskaza koje je Čabraja dao tijekom istrage.

Čabraja je u tim iskazima, ističe Uskok, precizno identificirao i teretio sve njemu poznate osobe koje su sudjelovale u ranije opisanom događaju te opisao sve radnje koje su okrivljenici poduzimali, kao i predmete kojima su se koristili tijekom napada.

Predali mu 10.000 eura da ''začepi usta''

Potom je Barun na Šukerovo traženje da se Čabraji ''začepe usta'', obavijestio Šukera kako Čabraja traži 10.000 eura kako više ne bi nikoga teretio. Zatim je Čabraja, dodaje tužiteljstvo, još jednom ispitan kao svjedok tijekom istrage te je, protivno svojim ranijim iskazima, a sve kako bi iznošenjem neistinitih tvrdnji spriječio utvrđivanje stvarnog činjeničnog stanja, naveo kako se u vezi Boljatovog ubojstva više ničeg ne sjeća.

Nakon što je splitski ŽDO podigao optužnicu za Boljatovo ubojstvo, Barun, Šuker, Barišić, Čubelić i Šoljić su nastavili poticati Čabraju da ustraje na posljednjem danom iskazu te da iskaže kako optužene nije vidio na mjestu događaja.

Tako su Barun i Barišić, posredstvom Čubelića dogovorili sastanak sa Čabrajom te su mu u dogovoru sa Šukerom i Šoljićem predali 10.000 eura kako bi kao ključni svjedok dao lažni iskaz koji je povoljan za optuženike.

Navedeno je Čabraja, svjedočeći kao žrtva i oštećenik u postupku pred Županijskim sudom u Splitu, dosad u dva navrata i učinio, naglašavaju Uskok i splitska policija.

U policiji dodaju da su Uskoku podnijeli kaznenu prijavu protiv Baruna, Šukera, Barišića, Čubelića i Šoljića zbog sumnje na sprječavanje dokazivanja u sastavu zločinačkog udruženja, dok je Čabraja prijavljen za davanje lažnog iskaza.

Policija nadodaje da su pritvorskom nadzorniku predani Barun, Šuker i Barišić, dok se Čubelić i Čabraja otprije nalaze u zatvoru, dok je Šoljić trenutačno nedostupan.

Uskok je naveo da će sucu istrage splitskog Županijskog suda predložiti određivanje istražnog zatvora za Baruna, Šukera, Barišića i Šoljića.

Pročitajte i ovo IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Oni imaju pravo na besplatno dopunsko osiguranje: Provjerite jeste li među njima

Pročitajte i ovo "Bio sam u šoku" Otrovana su mu četiri psa, poslao upozorenje drugima: "Izveo sam ih u šetnju, ujutro su bili mrtvi. Na nasipu sam pronašao ovo!"