Samit u Dubrovniku

VIDEO/FOTO Zelenski i Plenković potpisali sporazum: Pogledajte što je dogovoreno

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski doputovao je u srijedu u Dubrovnik na 3. sastanak na vrhu Ukrajina - Jugoistočna Europa.

Uoči sastanka na vrhu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski održao je bilateralni sastanak s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem. Njih dvojica su suorganizatori dubrovačkog skupa, na kojemu sudjeluju i visoki dužnosnici dvanaest zemalja regije.

Nakon bilateralnog sastanka Plenković i Zelenski potpisali su Sporazum o dugoročnoj suradnji i potpori između Hrvatske i Ukrajine, kojim će se formalizirati već postojeća suradnja između dvije zemlje, osobito na području humanitarne pomoći, razminiranja i procesuiranja ratnih zločina, ali i skrbi za ratne veterane, kao i iskustva iz pristupnog procesa, objavio je Plenković na X-u.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

 

Tim sporazumom formaliziraju se aktivnosti dviju zemalja koje već postoje od ranije, a osobito je tu riječ o humanitarnoj pomoći, pomoći temeljem iskustva oko razminiranja te procesuiranja ratnih zločina. Riječ je o dugoročnom sporazumu kojim Hrvatska pristaje pružati pomoć Ukrajini.

Taj sigurnosni sporazum na tragu je ranije potpisanih deklaracija između dvije zemlje, no zbog odbijanja predsjednika Zorana Milanovića on ne uključuje i vojnu ili sigurnosnu podršku.