Sezona je kupusa, koji je nikad skuplji.
Prema službenim podacima Ministarstva poljoprivrede, prosječna cijena za kilogram kupusa na hrvatskim tržnicama iznosi dva eura. Prije godinu dana bila je 20 posto manja, a još prije tri godine za istu ste cijenu mogli dobiti dva kilograma.
"Pa vjerojatno je kupus sve skuplji, naravno, u ovoj državi sve je skuplje. Jaja koštaju triput više, a kokoš ista, ja vam to više ništa ne razumijem", kaže Miodrag iz Zagreba.
"Više me ništa ne iznenađuje. Ako se uklopim, uklopim, ako ne, snalazim se", kaže Vojislav iz Zagreba.
Snalaze se, čini se, i trgovci jer cijene po tržnicama variraju. Kupus je najjeftiniji u Požegi - euro po kilogramu, a u Slavonskom Brodu, Osijeku i Zadru - euro i pol. U Zagrebu, Varaždinu i Puli cijena mu je dva eura, a u Dubrovniku se penje na četiri eura za kilogram.
"Ja milsim da na tržnici sve ovo nije preskupo jer imam vikendicu i vidim kako je teško uzgojiti i povrće i voće", kaže Ivančica.
Cijene su porasle, tvrde proizvođači varaždinskog zelja, zbog velike suše.
"Zelje je takvo da je voda ostala tu unutra i kad je prepeklo, 40 stupnjeva je sigurno bilo na ovoj glavici, odnosno biljci, onda se ona kuhala i strašno je patila, posmeđila, propala i zelja, da se mi razumijemo, ima u manjim količinama", objasnila je Marija Cafuk, predsjednica udruge Zeljari.
Kiselo zelje, očekivano, još je skuplje. Na tržnicama od 30 do 50 posto više od svježeg.
"Temperatura, prostorija, treba ga znati posoliti. Hoće li se skiseliti, neće. Mislim da nije puno cijena i da nije velika. Tri eura je glavica kiselog zelja, mislim da je to čisto OK", rekla je Jasna Pranić, proizvođačica zelja iz Bjelovara.
A kad se kupusu doda i do 8 posto skuplja junetina i do 20 posto skuplja svinjetina, pa i riža, ove bi godine za neke sarma mogla biti - pravi luksuz.