"Amerika je podijeljena"

Politički konzultant ocijenio ponašanje Trumpa tijekom stravičnog napada: "Moćne slike obišle su svijet, uspio je u svom naumu"

Gost Dnevnika Nove TV, politički konzultant i bivši predstojnik ureda predsjednice Grabar Kitarović Domagoj Juričić komentirao je hoće li pokušaj ubojstva na Donalda Trumpa utjecati na tijek izbora, Trumpovo ponašanje, kao i rekacije dugih političara.

Domagoj Juričić, bivši predstojnik ureda predsjednice Grabar Kitarović i politički konzultant u studiju Dnevnika Nove TV otkrio je hoće li pokušaj ubojstva na Donalda Trumpa utjecati na tijek izbora.

"Definitivno se čini da je ovo vjetar u leđa za Trumpovu kampanju, slike kkoje su obišle svijet zaista su moćne", rekao je.

Ipak, smatra da je situacija predsjedničkih izbora puno kompleksnija.

"Ovo što se dogodilo, dodatno će polarizirati i ujediniti oba tabora. Birači oba tabora bit će dodatno motivirani izići na izbore. Amerika je podijeljena, ali ne ideološki, već vrijednosno", ocijenio je Juričić.

Pročitajte i ovo "Detalj otkriva atentatora" Kroničar iz Washingtona za Dnevnik Nove TV: "Napadaju Bidena da je orkestrirao napad i postoji bojazan za izbijanje unutrašnjeg rata"

Prokomentriao je i Trumpovo ponašanje netom nakon pucnjave.

"Kada je on u pitanju, ovo je posve logično ponašanje. Htio je do maksimuma iskoristiti trenutak. U tome je i uspio.

Mnogo toga ovisi o Trumpovoj reakciji u narednim danima. Njegova retorika bit će pod posebinm povećalom. Njegov poziv na borbu smatra se dijelom retorike koja nije poželjna jer potiče dajnje podjele. Mi protiv vas.

Političari su već počeli govoriti o jedinstvu i potrebi da se Amerika ujedini. 

Ujediniti američko društvo mogao bi samo neki treći karizmatik", rekao je.

Ocijenio je i reakciju Bidena.

"Njegova reakcija politički je točna i očekivana. Prva debata bila je loša. Htio je ostaviti dojam da se zna nositi s kriznim situacijma i da ima empatiju. Na neki način, njegova je reakcija bila ljudska, ali će se mjeriti kao dio kampanje.

Jedni kažu da se radi o pokušaju riješavanja Trumpa, dok ljevičari smatraju da je sve inscenirano", rekao je konzultant.

Pročitajte i ovo Atentat na bivšeg predsjednika Stručnjak za sigurnost otkriva najveći propust na Trumpovu skupu: "Bili su u šoku, a sve bi spriječili da su učinili samo jednu stvar"

Odgovorio je ina pitanje trebaju li demokrati maknuti Bidena iz utrke.

"Taj izazov je upitan logistički i vremenski. Demokratski nacionalni centar može odlučiti smijeniti kandidata, ali za to mora psotojati razlozi poput smrti, bolesti ili  pravni razlozi.

Moguće je da se pojavi i izazivač, kao što je Kennedy izazvao Cartera" što demokratima u tadašnjoj utrci nije donileo ništa dobro, podjsetio je Juričić.

"Već se pojavio Bernie Sanders koji poziva na ujedinjenje oko Bidena", zaključio je svoju analizu politički konzultant Domagoj Juričić.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.