33 GODINE ISTRAGE

Policija dovršila istragu ratnog zločina u kojem je ubijeno devet hrvatskih civila

Baćin Foto: Darko Tomas/Cropix
U istrazi koju su vodili policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke županije zajedno sa Odjelom za ratne zločine Županijskog državnog odvjetništva utvrđena je osnovana sumnja da iza smrti sedmero civila u jednom navratu i dvoje civila u drugom navratu stoje trojica osumnjičenika.

Policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke su, u koordinaciji s Odjelom za ratne zločine Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, dovršili kriminalističko istraživanje vezano uz kazneno djelo „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“, počinjeno tijekom listopada 1991. godine na štetu devetero mještana Baćina, malog sela u općini Hrvatska Dubica.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja kako su osumnjičeni, tada 22-godišnjak i 29-godišnjak kao pripadnici paravojnih srpskih postrojbi, u prvoj polovici listopada 1991. godine, a tijekom trajanja oružanog sukoba između regularnih policijskih i vojnih postrojbi Republike Hrvatske i naoružanih paravojnih formacija tzv. SAO Krajine, odnosno tijekom okupacije mjesta Baćin, Živaja i Hrvatska Dubica, prisilno odveli sedmero civila hrvatske nacionalnosti iz mjesta Baćin u mjesto Živaja kombijem kojim je upravljao osumnjičeni tada 29-godišnjak. Potom su ih odvezli u šumu Zelenik na području Hrvatske Dubice gdje su ih osumnjičeni tada 22-godišnjak i još jedna muška osoba koja je u međuvremenu preminula, usmrtili hicima iz vatrenog oružja, a sve navedeno je propustio spriječiti tada 32-godišnjak, kao zamjenik komandanta III Odreda TO Kostajnica.

Za tada 32-godišnjaka, kao zamjenika komandanta III Odreda TO Kostajnica, ujedno je utvrđena osnovana sumnja da je i ranije, početkom listopada 1991. godine, tijekom okupacije mjesta Baćin, Živaja i Hrvatska Dubica, u mjestu Živaja također propustio spriječiti usmrćenje dvoje civila koji su dovedeni iz Baćina i koje su usmrtili nepoznati pripadnici srpske paravojske.

Policija je protiv trojice osumnjičenih, koji su nedostupni tijelima kaznenog progona Republike Hrvatske, podnijela kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Od nacionalnog značaja! Bizarna rasprava u Saboru: "I neke HDZ-ove zastupnice imaju crveno na sebi, možda i u nekim skrivenim dijelovima..."

Pročitajte i ovo o Rusima i financiranju Milanović odgovorio HDZ-ovcima: "U kući obješenog konopac se ne spominje"