ukinute mjere

Počela je sezona svinjokolja, no afrička svinjska kuga uzela je svoj danak: "Sve je manje i manje..."

Krenula sezona svinjokolje Foto: DNEVNIK.hr
Od posljednjeg izbijanja afričke svinjske kuge prošlo je 30 dana, pa Slavoncima, Baranjcima i uzgajivačima u zapadnom Srijemu više ništa ne stoji na putu da se vrate tradiciji. Od ranog jutra ložila se vatra, zakuhavala voda. Mesa će biti za cijelu godinu.

Zimske radosti u slavonskim dvorištima. Počela je sezona svinjokolja.

Ukinute su i posljednje zone zaštite i nadzora, pa se Slavonija, Baranja i zapadni Srijem mogu vratiti tradiciji.

Za obradu više od stotina kilograma mesa potrebno je puno ruku, pa u pomoć uskaču članovi obitelji, prijatelji, susjedi.

U poslijepodnevnim satima, kad je meso izrezano, samljeveno i začinjeno, kreće izrada kobasica, kulina i kulinovih seka.

Ipak, afrička svinjska kuga učinila je svoje. Broj kućanstava koji pravi svoje mesne proizvode iz godine u godinu se smanjuje.

Svinjokolja će biti sve do kraja godine, samo da se virus ne vrati.

Više detalja pogledajte u videoprilogu reporterke Dnevnika Nove TV Marine Bešić Đukarić: