Korak po korak zajedno, petorica berača s poda podiže lubenicu za lubenicom. Pero je s prijateljima u branje lubenica krenuo već u ranu zoru.
'U 5 sati počnemo da izbjegnemo sparinu. Gledamo da do podne budemo gotovi s prvom turom, ako je potrebno idemo opet popodne', kaže uzgajivač Pero Mataga.
>> Kušajte ovu lubenicu, košta 'samo' 19.000 kuna
A popodnevna smjena je vrlo često potrebna, bere po narudžbi iz otkupnog centra. A ove je godine potražnja velika. Nakon branja i slaganja lubenice se do otkupne stanice, jednako kao i prije 100 godina, voze tradicionalnom neretvanskom lađom.
U otkupnoj stanici posla ima preko glave. Velika potražnja znači i veliku zaradu za sve. 'U dolini Neretve se godišnje ubere negdje između 12 i 13 tisuća tona. Cijena za proizvođače u dolini Neretve se kreće od 2 do 2,20 kuna', kaže Robert Doko iz Agrofructusa.
I dok se mandarine i ostale kulture većinom izvoze u Europu, velika većina od tisuća lubenica završit će upravo na hrvatskim stolovima.
Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na mobilnih uređaja.