Pod žestokom paljbom

Pljušte kritike nakon što je njemački medij prozvao Dubravku Šuicu: "To je tipični HDZ-ovski potez"

Hrvatska kandidatkinja za europsku povjerenicu Dubravka Šuica pod žestokom je paljbom stranih medija. Optužili su je da je Europskoj komisiji zatajila lobističke sastanke, ali ona na sve to odmahuje rukom.

Dubravka Šuica na meti je njemačkog tjednika. Der Spiegel ju je optužio da je potencijalno prekršila pravila lobiranja, točnije da na web stranicama Europske komisije nije objavila najmanje 19 sastanaka s lobističkim tvrtkama.

Šuica sve opovrgava, ali pred kamere ne želi, nego je kratko poručila: "Sve je bilo sukladno pravilima Komisije jer Komisija te susrete prethodno odobrava. Ne bismo ih objavljivali u kalendaru niti na Twiitteru niti na stranicama EK da su bili tajni."

Na Twitteru je objavila sastanak s Microsoftom, sastala se i s predstavnicima Svjetskog ekonomskog foruma i UEFA-e, ali Der Spiegel tvrdi da sastanke nije prijavila povjerenstvu, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović.

Svaki povjerenik, tvrdi hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan, mora svojem timu dati do znanje da je transparentnost najvažnija.

"To je tipični HDZ-ovski potez: stavila sam na društvene mreže nešto da bih komunicirala da sam radila, a zapravo ne poštujem pravila koja su propisana EU propisima. Ako se smatra da je stvar ozbiljna, time će se baviti Europski sud", pojasnila je.

"Sada je potpuno jasno da je Šuica prekršila kodeks dobrog ponašanja i naprosto za to postoje određene sankcije ono što je za očekivati da će je šefica Ursula von der Leyen sada i kazniti. To je sljedeći korak koji želimo vidjeti", rekao je Gordan Bosanac, zastupnik Možemo! u Europskom parlamentu.

Većina sastanaka, poručuju iz Komisije, spontani su susreti na marginama, ali ne svi.

"Od skupova na koje se pozivate samo dva zahtijevaju objavu u Registru transparentnosti. Sastanak s YouTubeom na Svjetskom gospodarskom forumu bio je zahtjev za sastanak u posljednjem trenutku i mislili smo da je registriran pod matičnom tvrtkom Google. Isto vrijedi i za sastanak s EU udruženjem za lokalnu demokraciju. U procesu smo ispravljanja oba slučaja", stoji u pojašnjenju.

Sve se ovo događa uoči saslušanja koje je početkom idućeg mjeseca. Šuica je predložena za povjerenicu za Sredozemlje.

"Nije neuobičajeno da kad su u pitanju izbori da se plasiraju različite informacije. Siguran sam da je Dubravka Šuica kao političarka i europska povjerenica već pet godina svjesna svih tih obveza", smatra potpredsjednik Vlade Davor Božinović.

I uoči prošlog saslušanja Šuicu se prozivalo da joj je imovina u nesrazmjeru s primanjima. Tada je tvrdila da su to lažne vijesti.

Pročitajte i ovo KIMOVI KOSITRENI VOJNICI NATO upozorava Moskvu: "Njihov dolazak znači značajnu eskalaciju"

Pročitajte i ovo U POPOVAČI Žena čistila nedavno kupljenu vikendicu, a zbog onog što je pronašla odmah je zvala policiju