31 provala

Rumunjski dvojac provalnika uhićen u Makarskoj, a u građane se uvukao strah: "Građani dojavljuju sumnjive osobe"

Akcijom dubrovačke i splitske policije uspješno je razriješen niz pljački u dvije najjužnije županije. Riječ je o dvojici rumunjskih državljana koji su otuđili imovinu vrijednu gotovo sto tisuća eura.

Zvonili su više puta, a kad bi se uvjerili da nikoga nema kod kuće, dvojica rumunjskih državljana provaljivala su u stanove. Jedan je pretraživao stan, a drugi stražario na hodniku. Krali su većinom nakit i novac.

"Ovo kriminalističko istraživanje je bilo vrlo zahtjevno iz više razloga. Počinitelji su bili vrlo lukavi, često su mijenjali vozila s kojima su išli u počinjenje kaznenih djela i mijenjali su mjesto boravišta jer se nisu prijavljivali kao gosti", rekao je Zoran Tikvica, voditelj Službe krim policije.

Počinitelje je policija uhitila zahvaljujući prepoznavanju vozila kojim su se koristili prilikom posljednje tri provale, sve u istom danu. Kaznena djela događala su se krajem lipnja i početkom srpnja, a provaljeno je u ukupno 31 stan na području Dubrovačko-neretvanske i Splitsko dalmatinske županije.



Dvojac je uhićen u Makarskoj, a riječ je o muškarcima u dobi od 41 tj. 56 godina. 

Što o svemu kažu mještani i kako se osjećaju nakon brojnih provala, pogledajte u prilogu novinarke Danijele Demarin Hasanović.

Suradnja dubrovačke i splitske policije

Od početka godine do 30. lipnja na području PU splitsko-dalmatinske evidentirano je 48 provala u domove.

U prvih šest mjeseci razriješeno je tek 25 posto takvih kaznenih djela. Dovršenim kriminalističkim istraživanjem na ovom području razriješeno je 15 kaznenih djela teške krađe provaljivanjem u stanove koja su počinjena tijekom srpnja i krajem lipnja. Najviše događaja provala u domove ovdje se bilježi na području II. Policijske postaje Split - točnije u Gradu Splitu i okolnim mjestima.

Pročitajte i ovo pucao po ljudima, ranio više osoba U sumanutom pohodu u Sisku kalašnjikovom ubio ženu, ide na psihijatrijsko liječenje: "Ima veća prava nego žrtve"

Pročitajte i ovo detalji nadzora Poznato je li bilo propusta policije: Što se točno dogodilo prije mjesec kada je Pahoki prebio čovjeka

Također, svako toliko građani dojave sumnjive osobe ili radnje u njihovim četvrtima, koje onda dalje policija razmatra, a u razrješavanju svakako pomaže i sve veći broj sigurnosnih kamera.

Meta provalnika često su starije osobe koje žive same, a u ljetnim mjesecima, vidjeli smo, provalnici djeluju organizirano i na većem području. U svakom slučaju važno je ne dizati paniku, a svaku sumnjivu radnju prijaviti policiji.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.