Opet oštre riječi

Plenković iz Bruxellesa poručio: "Milanović laže hrvatski narod, na izborima ga se treba riješiti"

Andrej Plenković Foto: Marin Franov/Cropix
Andrej Plenković u Bruxellesu sudjeluje na sastanku na vrhu Europske unije i Vijeća za suradnju u Zaljevu, neformalnom sastanku na vrhu Europske pučke stranke te redovnom sastanku Europskog vijeća

Po dolasku u Bruxelles premijer Andrej Plenković obratio se novinarima te izrazio očekivanja da će Europska unija nastaviti podržavati Ukrajinu u borbi protiv ruske agresije.

"Naša poruka je vrlo jasna. Bitno je da Ukrajina bude snažna i da vrati okupirana područja, kako iz ove druge agresije iz 2022. godine, tako i iz 2014.", kazao je premijer. 

Osvrnuo se i na saborski Odbor za obranu, koji je ministar obrane Ivan Anušić napustio jer tamo nije bilo načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Tihomira Kundida pa nije bilo smisla nastaviti raspravu o sudjelovanju Hrvatske u NSATU misiji. 

"Gledamo to ponovno kao zlouporabu Hrvatske vojske. Nije se dopustilo generalu sudjelovanje na Odboru koji se tiče teme za Sabor, o sudjelovanju hrvatskih vojnika u NSATU misiji", rekao je Plenković i ponovio kako se o toj temi govorilo na 75. godišnjici NATO-a u Washingtonu, na kojoj je bio Zoran Milanović i nije se tome usprotivio.

"Ovo je sad rasprava da li Milanović i njegovi jataci žele Hrvatsku van NATO-a. To je velika strateška rasprava. Oni na ovaj način sramote Hrvatsku i ruše njen kredibilitet. Vlada se tome snažno protivi i apeliramo na zdrav razum zastupnika oporbe. Za izglasavanje odluke treba nam 101 glas. Nadam se da ti ljudi znaju čitati i pisati. Ne idemo u Ukrajinu i ne idemo u rat s Rusijom. Sve to načelnik zna pa je valjda nastupio strah", kazao je premijer. 

Još je jednom ponovio kako je Milanović proruski nastrojen, antiukrajinski nastrojen i nastrojen protiv NATO-a. "Sve je to dio njegove predizborne kampanje. Sve to je već veliki problem za naš status. Laže hrvatski narod. Svi osim Mađarske i Milanovića su dio NSATU-a. Također, ne sviđa mi se tretman načelnika Hrvatske vojske, koji je na Odboru htio objasniti o čemu se radi. Ako oporba ne vjeruje Vladi i zdravim očima, onda bi valjda načelnik Stožera trebao biti taj koji govori istinu. Milanovića se na izborima treba riješiti.", zaključio je Plenković.

Pročitajte i ovo Izvijestio HZMO Važna obavijest za dio umirovljenika: Ovaj dokument morate hitno dostaviti mirovinskom osiguranju

Pročitajte i ovo 408 pričuvnika Građanima u dobi od 40 do 55 godina u pojedinim županijama na kućne adrese stigli pozivi za vojnu obuku

Pročitajte i ovo rutinski zahvat završio tragično Djevojka umrla nakon vađenja zuba, obitelj nazvala zubara i ostala u šoku