Što zapravo jedemo?

Građani nisu iznenađeni zakonski neispravnim mljevenim mesom: "Nekoliko je puta prepakirano, zamrzavano i našem tržištu ostaje škart"

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Najnovija analiza pokazala je kako se u Zagrebu jede zakonski neispravno mljeveno meso! Podaci su objavljeni u časopisu Meso, a govore kako je svako peto prepakirano mljeveno meso lošije kvalitete, odnosno deklaracija ne odgovara proizvodu.

Svaki peti paket mljevenog mesa u Zagrebu sadrži manje mesa od deklariranog, a više masti i vezivnog tkiva. "Po nekoliko je puta prepakirano, zamrzavano i na našem tržištu ostaje škart“, smatra Snježana.

"Cijenim ono što su seoske ruke obradile, izradile i samljele“, napominje Josipa. Građani kažu i nisu iznenađeni. Uvijek su na posebnom oprezu kad je riječ o mljevenom mesu.

"Obrti, mesnice, koji stoji imenom i prezimenom iza toga ulijevaju više povjerenja od onog proizvoda za koji ne znate odakle je došao u trgovačkom lancu“, kaže Ivica.
 

Pročitajte i ovo Meso niže kvalitete Kupci, oprez! Petina mljevenog mesa u zagrebačkim dućanima ne udovoljava zakonskim zahtjevima

Pročitajte i ovo MESNA KRIZA Loše vijesti uoči blagdana: Raste cijena svinjetine, na tržnicama se za meso čeka u redu

"Svaki mesar, trebao bi uzeti komad svinjetine, junetine ili čega već i samljeti to meso ispred kupca, jer mljeveno meso je jako osjetljivo“, kaže Dragan Jurjević.

Biotehnološka analiza pokazala je kako je 21% uzoraka, samo na području Zagreba - lošije kvalitete, objavljeno je u časopisu Meso.

"Nije upitno zdravlje potrošača, radi se o kvaliteti. U ovom slučaju, potrošač ne bi donio odluku da kupi taj proizvod po toj cijeni po kojoj se odlučio kupiti jer mu je prezentirano da se radi o određenoj kvaliteti mesa“, kaže Tanja Popović Filipović iz Centra za edukaciju i informaciju potrošača.

Radi se, kaže, o dovođenju kupaca u zabludu, jer, manjkavom deklaracijom, prikriva se loš proizvod.

"Kada potrošač na deklaraciji pročita, mora biti siguran da to što piše se nalazi u tom pakiranju", navode iz Udruge potrošača. Potrebno je, ističe, sankcioniranje. kao i sustavnije kontrole onoga što nam se nađe na stolu, a kontrole se, tvrdi glavni državni inspektor - provode.

"Ako je to tako, mi ćemo uputiti dodatno ljude na teren da utvrdimo stanje jer je zdravlje ljudi ispred svega. To je osnovni zadatak inspekcije, da kontrolira kvalitetu i kakvoću proizvoda", napominje glavni državni inspektor Andrija Mikulić.

Prema zakonu o zaštiti i informiranju potrošača, za dovođenje kupaca u zabludu, kazne su od 30 do 70 tisuća kuna.

"Znamo da nas se pokušava prevariti i da nam se pod jednu kvalitetu prodaje nešto sasvim drugo, a da mi o tome ne znamo ništa. To što ću ja kao potrošač kupiti je moja stvar, ali ne smijem biti zakinut za informaciju i ne smijem biti doveden u zabludu. Pa da budem i krajnje banalan - ako mislim da sam kupio sol, a kupio sam šećer - onda tu nešto nije u redu“, napominje reporter Dnevnika Nove TV Vjekoslav Đaić.

Ako je ovakvo stanje u Zagrebu, opravdano je pitati se što je s ostatkom zemlje i što rade inspekcije

"Podaci pokazuju da odstupanja ima, ali se ne radi o broju koji bi nas trebao zabrinuti. U šest mjeseci, otkad je ustrojen državni inspektorat, poljoprivredna je inspekcija radila kontrolu deklaracija na hrani općenito.

Proveli su 2032 nadzora i utvrdili 120 nepravilnosti, a podnesneo je ukupno 38 optužnih prijedloga. Međutim, kad smo kod mesa - u prosincu je bila i izvanredna kontrola mesa po mesnicama, upravo zbog blagdana, pa će svakako, kada budu gotovi rezultati, biti zanimljivo vidjeti što je pronađeno“, javlja Vjekoslav Đaić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr