Svinjetina u Hrvatskoj sve je skuplja. Zbog afričke svinjske kuge porasle su cijene, a Hrvatska sve više uvozi - najveći je uvoznik u Europskoj uniji. Manja je proizvodnja, ali i potrošnja.

Galerija


Iako su cijene svinjetine porasle, na tržnicama se i dalje čeka u redu. U Hrvatskoj je sve manje svinja, ali i sve manje svinjokolja. U budućnosti bi ta tradicija mogla izumrijeti. Porasle su i cijene bravaca, ali ne svuda.

Vezani članci Trgovina hranom, ilustracija (Foto: Hendrik Schmidt/DPA/PIXSELL) Svaki Hrvat godišnje pojede 50 kilograma: Počeo val poskupljenja građanima omiljenog mesa Mato Mlinarić i Stjepan Kunovac (Foto: Pixell) Žele javno razotkriti one koji to rade: "Neki trgovački lanci uvoznu svinjetinu prodaju kao domaću. Već smo zaprimili prijave"

"Cijele ove godine u porastu je cijena svinjetine zbog afričke svinjske kuge u Kini, koja je jedan od najvećih potrošača u svijetu. Cijena svinjetine po selima je uglavnom fiksna. Međutim, mesna industrija dosta oscilira. Unazad godinu dana u ovo doba smo prodavali po 9 kuna žive svinje mesnoj industriji, a sad je to negdje 12 kuna + PDV", rekao je Goran Jančo iz Saveza udruge uzgajivača svinja Hrvatske.

Prošle godine u Hrvatskoj je proizvedeno više od 58 tisuća tona svinjskog mesa, izvezli smo više od 7 tisuća tona, a uvezli više od 87 tisuća tona. Hrvatska je po stanovniku najveći uvoznik u Europskoj uniji.

Strah budi mogućnost pojave bolesti koja je zahvatila Kinu i EU. Tad bi se, pretpostavlja Jančo, tržište moglo urušiti u zapadnoj Europi pa bi meso svinja iz država u kojima je nađena afrička kuga moglo doći i u Hrvatsku.

Sve skuplju svinjetinu Hrvati sve manje jedu - svega 33 kilograma po stanovniku.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr