Iz minute u minutu

Cure detalji masakra u Daruvaru, otkriven navodni motiv za krvavi pohod: "Ubijeni njegovatelj nije uopće trebao raditi... "

Muškarac je ušao u Dom za starije i nemoćne osobe i počeo pucati po ljudima. Ondje je ubio šestero ljudi, uključujući i svoju majku.

 

  • muškarac je upao u Dom za starije u Daruvaru i počeo pucati

  • ubijeno je šestero ljudi

  • ubojica je uhićen

  • ubojica je umirovljeni vojni policajac (51) 

  • u tijeku je trijaža ranjenih

Tijek događaja možete pratiti u nastavku:

23:20 Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica za Večernje vijesti javila je kako je ubojica još u Policijskoj postaji u Daruvaru. 

"Tijekom noći pred jutro bit će prebačen u pritvor u Bjelovar. Pred suca istrage će izići sutra, a očekuje se da će županijsko državno odvjetništvo zatražiti istražni zatvor. Očekuje ga najteža kazna od 50 godina, a s obzirom na to da ima 51 godinu, to bi moglo značiti da će u zatvoru biti - doživotno", izvijestila je te doznala i kakvo je stanje ranjenih osoba u krvavom napadu.

"Svi su i dalje stabilno. Zasad nema potrebe da se prebacuju u zagrebačke bolnice. Ovo je bio težak dan za ovaj mali grad i nije bilo lako gledati kad je rodbina žrtava dolazila u Dom po njihove stvari", kazala je.

22:45 Motiv ovog neviđenog zločina, koji je potresao ne samo Daruvar već i cijelu Hrvatsku, najvjerojatnije je bio novac. Naime, ubojica, umirovljeni vojni policajac, imao je mirovinu oko 780 eura, a njegova je majka također je primala mirovinu, no kako ona nije bila dovoljna za smještaj u domu, on je morao nadoplaćivati ostatak, piše Mojportal.hr.

Vlasnica doma navodno ga je ovih dana zvala kako bi ga podsjetila da nije platio dom za svoju majku, što je trebao učiniti još početkom mjeseca.

"To mu nikako nije sjelo jer je vjerojatno već potrošio mirovinu na alkohol. Svaki dan je sjedio pred tom trgovinom u Donjem Daruvaru i pio. Svi su znali da ima pištolj i da ga drži pod jastukom i nitko ništa nije poduzeo", rekao je jedan ogorčeni Daruvarčanin.

Nakon što je došao u dvorište doma i kraće razgovarao s vlasnicom Doma Anom Ivandekić, prvo je ubio svoju majku i njegovatelja Damira F. Da tragedija bude veća, mladi njegovatelj danas uopće nije trebao raditi, ali je ipak došao na posao umjesto kolegice koja je na moru.

"Krenuo je ravno hodnikom i pucao. Imao je osam metaka i sve ih je ispucao u ljude koji su se našli ispred njega. Ubio je tri starice na licu mjesta, a jedna je kasnije preminula u bolnici u Virovitici. Vlasničin zet i jedna medicinska sestra zavukli su se prvo pod krevet, a kada su počeli bježati kroz prozor, pogodio je i njega. Krvi je bilo po plafonu, zidovima, pravi pokolj. Prestrašno", rekao je jedan Daruvarčanin.

Kakav su odnos imali ubojica i njegova majka, sada zna samo on. U dom je dolazio samo platiti račun, ona ga je često zvala na mobitel da ga čuje i eventualno zamoli da joj donese nešto od stvari. No njemu je to, navodno, strašno išlo na živce, pa joj najčešće ne bi donio ništa.

"Uglavnom, majka se s njim borila da joj uopće dođe. I danas je došao i ubio je", kazala je zaposlenica doma.

21:51 Prema još nepotvrđenim informacijama, ubojica je u dom navodno stigao s objašnjenjem da želi platiti račun za majku, a novinarka HRT-a Marijana Kranjec izvijestila je da je do krvavog pohoda navodno došlo jer je majka ubojice navodno imovinu prepisala na vlasnike doma jer je imala premalu mirovinu da bi ga mogla plaćati.

20:45 Doktor Slobodan Jančevski za Dnevnik Nove TV objasnio je kakvo je stanje štićenica doma iz Daruvara u kojem je šest osoba ubijeno.

Više o tome možete pročitati OVDJE.

20:24 Konobarica kafića u Daruvaru svojom reakcijom osigurala je sigurno uhićenje ubojice iz Daruvara.

Više o tome možete pročitati OVDJE.

19:45 Tomislav Petrušić iz udruge Hitna 194 za Dnevnik Nove TV komentirao je ulogu djelatnika Hitne pomoći nakon krvoprolića u Daruvaru te je prozvao ministra zdravstva Vilija Beroša.

Više o tome možete pročitati OVDJE.

Detalji krvavog pohoda

19:09 Reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš izvijestio je da je očevid u domu za starije i nemoćne završio oko 19 sati.

"Bivši vojni policajac u dom je došao da bi platio račun za svoju majku, koju je rijetko posjećivao. Potom je počeo pucati – prvo u dvorištu, a onda u kući – na sve koji su mu se našli na putu, sve dok nije ispunio svoj cilj, a to je ubojstvo majke", rekao je.

Ubojica je trenutačno u policijskoj postaji u Daruvaru.

"Policija ga je popodne odvela na pretres njegove kuće. Nakon toga je odveden u postaju, a onda će u Bjelovar, gdje se nalazi policijski pritvor, i ondje će provesti noć. Pred suca istrage trebao bi sutra, a sasvim će se sigurno tražiti istražni zatvor i najdužu moguću kaznu od 50 godina", objasnio je Goleš tijekom javljanja uživo u Dnevnik Nove TV.

Pročitajte i ovo Krvavi pohod u Daruvaru Liječnik progovorio o stanju štićenica doma u kojem je počinjen pokolj. Kći najteže ranjene otkrila što joj je kazala majka: "Hvala Bogu da je tako"

18:24 Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u Daruvaru je održao konferenciju za medije i rekao je da traje pretraga doma osumnjičenog.

"Osumnjičeni je, sukladno zakonu, bio prisutan na tom pretresu. Osumnjičeni će nakon pretresa biti prebačen u Policijsku upravu bjelovarsko-bilogorsku i ondje će se s njim obaviti razgovor, nakon čega će biti upućen pritvorskom nadzorniku", objasnio je.

Odgovorio je i na pitanje može li potvrditi informaciju da je policija osumnjičenog evidentirala u lipnju i da je tada nekome prijetio i držao pištolj u ustima.

"Čuo sam i vidio tu i informaciju. Iz svih dostupnih informacija iz Policijske postaje Daruvar nema ni spomena da se koristio pištolj", ustvrdio je ministar.

Vrata doma obično su bila zaključana

17:40 Reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš otkrio je nove detalje krvavog pohoda na dom za starije u Daruvaru u kojem je ubijeno šest osoba.

"Od susjeda sam doznao da su vrata tog doma obično zaključana, ali budući da se radilo o obiteljskom posjetu, nitko nije mogao pretpostaviti što će se dogoditi, pa su ga pustili unutra. On je došao s namjerom da ubije majku, a pucao je na sve koji su mu se našli na putu", objasnio je Goleš tijekom javljanja uživo u Vijesti Dnevnika Nove TV u 17 sati.

17:25 Obitelji nekih štićenika doma za starije u Daruvaru još uvijek ne znaju što se dogodilo njihovim najmilijima, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo.

16:35 Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković izrazio je sućut obiteljima i osudio zločin u Daruvaru.

"Zgrožen i šokiran bezumnim i krvavim zločinom u Daruvaru, u ime Hrvatskoga sabora i osobno, obiteljima i bližnjima šestero nedužno ubijenih iz Doma za starije i nemoćne osobe izražavam iskrenu i duboku sućut", priopćeno je iz Ureda predsjednika Sabora Jandrokovića.

Također je zahvalio zdravstvenim djelatnicima i svima koji su pomogli unesrećenima.

"Poštovane obitelji, iako je u ovom trenutku teško pronaći riječi koje vam mogu donijeti utjehu, još jednom vam upućujem izraze najiskrenije sućuti", napomenuo je predsjednik Sabora.

Ubojica je rijetko posjećivao majku

15:40 Ministar Marin Piletić sa suradnicima posjetio je Područni ured Hrvatskog zavoda za socijalni rad u Daruvaru nakon masakra u Daruvaru. "Dosad nije bilo nikakvih problema u Domu. Sin je rijetko posjećivao majku", rekao je. 

15:35 Ministar Vili Beroš dao je izjavu za medije nakon šesterostrukog ubojstva u Daruvaru.

15:20 O stravičnom događaju se oglasio premijer Andrej Plenković, koji je u Splitu dao izjavu za medije. "Šokirani smo. To je zaista monstruozan čin ubojstva više ljudi, ubojstva majke i starijih ljudi mahom rođenih 1930-ih. Osuđujemo taj zločin." 

Pročitajte i ovo Užas u Daruvaru Svi pričaju o nevjerojatnoj reakciji jedne žene kad se pojavio ubojica s pištoljem u rukama: "Pusti me, sad sam ubio osam ljudi"

14:20 U Daruvar su stigli glavni državni odvjetnik Ivan Turudić i Nikola Milina, glavni ravnatelj policije, nakon krvavog masakra u Domu za starije osobe. Turudić je otkrio da je preminula šesta žrtva toga nezapamćenog masakra.

Milina je potvrdio da je policija dosad tri puta postupala prema masovnom ubojici iz Daruvara. Dva puta zbog narušavanja javnog reda i mira te jednom zbog obiteljskog nasilja.

14:01 Reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš javio se s mjesta tragedije, gdje traje očevid. Poznanik ubojice o masakru u Daruvaru rekao je: "Poznajem ga iz Domovinskog rata. Bio je agresivan, pio je i ima PTSP."

Milanović o velikoj tragediji

13:50 Predsjednik Zoran Milanović obiteljima stradalih u daruvarskome napadu izrazio je sućut, ranjenima poželio brz oporavak, a imao je poruku i za nadležne institucije. 

13:35 Ubojica K. P. kao i svaki dan, neposredno prije krvavog pohoda, sjedio je ispred dućana u Donjem Daruvaru i pio pivo. Nakon toga je došao iza vatrogasnog doma i zamolio domara da njega i još jednog prijatelja odveze do grada, ali mu je on rekao da ne može jer ima posla. "Mislio sam da treba do bankomata ili nešto slično. Na pamet mi nije padalo da namjerava napraviti takvo nešto. I onda čujem ovo. Ne znam što bih vam rekao, u šoku sam!" ispričao je domar za Mojportal.

Ubojica je prvo došao do caffe-bara Daruvar, gdje je naručio sebi piće te počastio goste, bio je potpuno miran te je rekao: "Idem nešto obaviti". Nitko nije ni mogao pomisliti kakva će tragedija uslijediti. 

13:33 "Bezumni čin nasilja koji se dogodio jutros u Daruvaru šokirao je cijelu RH. U domu za starije osobe došlo je do napada vatrenim oružjem u kojem je pet osoba usmrćeno, a nekoliko ih je ranjeno. Policija je odmah intervenirala i stavila pod nadzor osobu koja se dovodi u vezu s ovim stravičnim činom. U tijeku je istraživanje kako bi se utvrdile sve okolnosti ovog događaja. O svim daljnjim informacijama javnost će biti pravovremeno obaviještena. Izražavam sućut obiteljima žrtava. Naše su misli s onima koji su ranjeni i nadamo se njihovu brzom oporavku", objavio je na Facebooku ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. 

 

 

 

 

13:10 Ravnateljica Opće županijske bolnice Pakrac izjavila je za 24sata da je u njihovu bolnicu zaprimljeno sedam pacijenata, a pet osoba je s teškim tjelesnim ozljedama. 

13:00 "Povodom tragičnog događaja u Domu za starije i nemoćne osobe u Daruvaru ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike sa suradnicima će u 14 sati posjetiti Područni ured Hrvatskog zavoda za socijalni rad u Daruvaru. Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike uz Hrvatski zavod za socijalni rad kroz tim za psihosocijalnu podršku pružit će svu potrebnu pomoć i podršku zaposlenicima, korisnicima, ali i njihovim obiteljima", poručili su iz ministarstva.

Oglasio se gradonačelnik

12:50 Gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček za DNEVNIK.hr kaže da je šokiran zločinom u Daruvaru. Izrazio je sućut obiteljima poginulih.

12:45 Premijer Andrej Plenković oglasio se na X-u vezano za peterostruko ubojstvo u Daruvaru. "Zgroženi smo ubojstvom pet osoba u Domu za starije u Daruvaru. Izražavamo sućut obiteljima stradalih i nadamo se oporavku ranjenih. Očekujem da nadležna tijela utvrde sve okolnosti strašnog zločina. Ministri Božinović, Beroš i Piletić uputit će se u Daruvar i bolnicu u Pakracu", poručio je. 

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

12:30 "Šokirani smo i u nevjerici u vezi s ovim tragičnim događajem u staračkom domu u Daruvaru. Obiteljima poginulih izražavamo iskrenu sućut. Šokirani smo ovim nemilim događajem. Napadač je uhvaćen. Istraga je u tijeku", oglasili su se iz grada Daruvara. 

12:20 Ravnatelj zavoda za Hitnu medicinu Nenad Mrzlečki izjavio je za Mojportal kako su djelatnici daruvarske hitne kada su došli na mjesto zločina, zatekli četiri preminule i četiri ranjene osobe koje su odmah prevezli u bolnice.

"Tri osobe hitno su prevezene u bolnicu u Pakrac, a jedna osoba u Viroviticu", rekao je te dodao da navodno ima i lakše ozlijeđenih.

Pročitajte i ovo "Mi smo zadnja rupa na svirali" Raspalili po ministru zbog događaja u Daruvaru: "Ponovno je došlo do propusta, ubojica je mogao pucati na našeg kolegu! A on obilazi bolnice..."

12:15 "Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska u ponedjeljak u 10:10 zaprimila je dojavu da je muška osoba uporabom vatrenog oružja usmrtila i ranila više osoba u Domu za starije i nemoćne osobe. Osoba koja se dovodi u vezu s počinjenjem pod nadzorom je policije. Na mjestu događaja slijedi očevid kojim rukovodi zamjenica županijskog državnog odvjetništva u Bjelovaru", priopćila je policija. 

12:11 Prema informacijama Dnevnika Nove TV, smrtno su stradale četiri štićenice i jedna djelatnica Doma.

Ministri stižu u Daruvar

12:07 U Daruvar dolazi ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, a u popodnevnim satima i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. U bolnicu u Pakrac stiže ministar zdravstva Vili Beroš. Nakon 14 sati izjavu će u Splitu dati i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

12:05 Ministar Beroš za DNEVNIK.hr je rekao kako je u tijeku trijaža ranjenih.

11:49 "Utrčalo mi je dvoje djelatnika u trgovinu. Jedan je imao ozljedu oka, a drugi metak u prsnom košu", ispričao je za DNEVNIK.hr djelatnik trgovine u kojoj je dvoje ranjenih djelatnika Doma za starije pobjeglo tražeći pomoć.

11:47 Navodno je napadač 1973. godište, bivši hrvatski branitelj. U Dom je upao s pištoljem, ubio je majku, štićenike Doma, ali i zaposlenike. Nastradalo je ukupno osmero ljudi - petero je mrtvo, jedna je osoba kritično, a dvoje je izvan životne opasnosti, piše Jutarnji.

11:46 Mojportal neslužbeno doznaje da je još petero ljudi ranjeno i prevezeno u bolnicu. Težina njihovih ozljeda još nije poznata.

Kafić pored kojeg je policija ulovila ubojicu Foto:Screenshot/Google maps

11:13 Petero ljudi ubijeno je u ponedjeljak Domu za starije i nemoćne osobe u Mažuranićevoj ulici u Daruvaru. Mojportal.hr neslužbeno doznaje da je muškarac ušao u Dom za starije i nemoćne osobe te počeo pucati po ljudima. Pet osoba na mjestu je smrtno stradalo, dok se nekima još pruža liječnička pomoć.

  Pročitajte i ovo Strava u susjedstvu Jednogodišnji dječak zadobio teške ozljede nakon što se sudario s djevojčicom koja je bila na ziplineu

Pročitajte i ovo alarm u indiji Izdano upozorenje nakon što je 14-godišnji dječak preminuo od smrtonosnog virusa koji se prenosi sa životinja

Nakon stravičnog čina ubojica je pobjegao, ali ga je policija ubrzo uhvatila kod kafića Daruvar. Gradom odjekuju sirene.

Povezane teme