Tijekom svakodnevnih aktivnosti na rukama se može naći više od 3.000 bakterija, a prljave, klicama zagađene ruke najčešći su prenosioci uzročnika crijevnih, respiratornih i kožnih zaraznih bolesti.
Povodom Svjetskog dana pranja ruku, pitali smo epidemiologinju Sanju Kurečić Filipović na koji način možemo spriječiti brojne zarazne bolesti koje se prenose prljavim rukama. Naime, brojne zarazne bolesti možemo spriječiti pravilnim pranjem ruku pod tekućom vodom i korištenjem sapuna.
U situacijama kada to nije moguće, doktorica Kurečić Filipović preporuča proizvode na bazi alkohola koji sadrže barem 60 posto alkohola.
>> VIDEO Prije kuhanja piletina se NE SMIJE prati
No, upozorava da oni ipak ne mogu ukloniti sve vrste uzročnika na našim rukama. 'Dezificijensi za ruke na bazi alkohola mogu smanjiti broj uzročnika na našim rukama, no ne mogu ukloniti sve vrste uzročnika. Smatra se da dezificijensi nisu u dovoljnoj mjeri učinkoviti u situaciji kad su ruke vidljivo prljave', objasnila je.
Evo kada ruke treba pravilno oprati:
1. prije, tijekom i nakon pripremanja obroka
2. prije jela
3. prije i nakon što smo skrbili o bolesnoj osobi
4. prije i nakon što smo obradili ranu ili ogrebotinu
5. nakon obavljanja nužde
6. nakon mijenjanja pelena ili nakon što smo djetetu pomogli pri obavljanju nužde
7. nakon ispuhivanja nosa, kašljanja ili kihanja
8. nakon diranja životinja ili čišćenja njihovog izmeta
9. nakon kontakta sa smećem/otpadom
Kad govorimo o higijeni ruku, potrebno je naglasiti i važnost održavanja urednih i podrezanih noktiju.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook