Pravo na stanovanje

DOKUMENT Pogledajte kako će građani moći do jeftinijih stanova: Ovo su sve mjere kojima Vlada želi riješiti jedan od najvećih problema

1/13 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Vlada Nacionalnim planom stambene politike Hrvatske do 2030. želi omogućiti priuštivo i održivo stanovanje te prostor u funkciji stanovanja, a za što će biti potrebne, procjenjuje se, 1,2 milijarde eura, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

U Hrvatskoj 40 posto stambenog fonda - 958.000 stanova - ne služi za stanovanje, dok istovremeno nedostaje više od 230.000 stanova, a pritom su protekle godine obilježene snažnim rastom cijena nekretnina i najma te potražnjom većom od ponude, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić na predstavljanju Nacionalnog plana stambene politike Hrvatske do 2030.

Njime se, istaknuo je, želi omogućiti priuštivo i održivo stanovanje te prostor u funkciji stanovanja, za što će biti potrebne, procjenjuje se, 1,2 milijarde eura, a kroz sveobuhvatnu analizu identificirani su razlozi, kao i odgovori na iznimno visoke cijene stanova za kupnju, ali i najam u Hrvatskoj.

Predstavljanje Nacionalnog plana stambene politike Republike Hrvatske do 2030. - 11 Foto:Boris Kovacev/Cropix

Plan ima tri cilja i četiri poluge

Nacionalni plan ima tri cilja i četiri poluge. Tri cilja su priuštivo i održivo stanovanje te prostor u funkciji stanovanja, a trebala bi se postići kombinacijom četiri poluge: financijske, porezne, zemljišne i ekološko-energetske. Da bi se to sve ostvarilo, mijenjat će se više zakona odnosno donositi novi, između ostalog, novi Zakon o prostornom uređenju, novi Zakon o energetskoj učinkovitosti u zgradarstvu te novi Zakon o POS-u.

Za ostvarivanje tri cilja bit će potrebno aktivirati prazne nekretnine kroz mjere porezne politike i obnovom nekretnina u državnom vlasništvu te potaknuti dugoročni najam kroz reguliranje kratkoročnog najma i program priuštivog najma. Također, jačat će se pravna sigurnost najamnog odnosa zbog čega će se i mijenjati Zakon o najmu stanova, a gradit će se i novi stanovi u državnom vlasništvu, zbog čega će se i donijeti novi Zakon o POS-u.

Predstavljanje Nacionalnog plana stambene politike Republike Hrvatske do 2030. - 10 Foto:Boris Kovacev/Cropix

"Program priuštivog najma izazvat će najviše polemika"

Bit će izrađen i Program priuštivog najma, za koji je Bačić rekao kako su svjesni da će izazvati najviše polemika, i to u dijelu koji se odnosi na stambene jedinice u privatnom vlasništvu. Program će obuhvatiti kućanstva koja ostvaruju prihode ispod prosječne razine, a iznad granice siromaštva, pri čemu će prioritet u Programu imati mladi.

Operativno će ga provoditi Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), koja će izmjenama Zakona o POS-u postati središnje tijelo za provedbu Nacionalnog programa. Povećat će se i kapacitet studentskog smještaja kako bi se oslobodio stambeni kapacitet u velikim gradovima, a poticat će se i djelovanje neprofitnih stambenih zadruga, zbog čega će se i izmijeniti Zakon o zadrugama.

Predstavljanje Nacionalnog plana stambene politike Republike Hrvatske do 2030. - 8 Foto:Boris Kovacev/Cropix

Osnivanje novog fonda

Za provedbu Nacionalnog plana potrebne su 1,2 milijarde eura i to je velik novac, a za provedbu svega nužno je osnivanje Revolving fonda, iz kojeg će se financirati cjelokupni Nacionalni plan, kazao je Bačić. Objasnio je da će se u Fond ulagati sredstva državnog proračuna, fondova EU-a, zajmovi banaka, kao i novac koji će građani uplaćivati kroz korištenje mjera priuštivog stanovanja.

Kroz programe POS-a do 2030. godine, prema projekcijama, izgradit će se 8000 stambenih jedinica, na potpomognutim područjima izgradit će se i obnoviti 2000 stambenih jedinica, aktivirat će se i najmanje 1200 državnih stanova uz dodatno preuzimanje djela stanova u vlasništvu javnog sektora.

Aktivnom zemljišnom politikom i poticanjem rada neprofitnih stambenih zadruga izgradit će se 1200 stambenih jedinica, a kroz Program priuštivog najma aktivirat će se 9000 stambenih jedinica u privatnom vlasništvu.

Pročitajte i ovo Nakon 34 godine Vladin plan za priuštiv stan: "Kupcima ćemo vraćati dio poreza, a jedan program izazvat će veliku polemiku u javnosti"

Pročitajte i ovo Jeste li čuli za stambene zadruge? Kredit ili nasljedstvo ne moraju biti jedini put do stana: Jedan grad u Hrvatskoj posegnuo je za drugačijim rješenjem

Pročitajte i ovo Društvena održivost Duh Crvenog Beča: Socijalno stanovanje nije samo za siromašne