Ako ste već sada krenuli u svoju smočnicu provjeravati zalihe čokolade, provjerite i kako stojite s vinom.
Slavina iz koje curi čokolada uskoro bi mogla biti zavrnuta. Razlog tome je globalno zatopljenje. Suša je poharala plantaže kakaovca. 'Obala bjelokosti, Gana i Nigerija gdje je 80% svjetske proizvodnje koje su momentalno izložene, zbog nepravilnosti oborina, podložne su sušama', rekao je dr. Bojan Stipešević sa Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.
Život bez čokolade ne može zamisliti slastičarka Tina Jurić. 'Iskreno, ne bi ga mogla zamisliti. Čokoladni kolač je najbolji za mene', kaže Tina. Čini se da će Tina ipak morati stavljati više voća u svoje kolače. Nestašica čokolade znači poskupljenje. Do novih plodova kakaovca nije lako doći. 'Mladica prvi puta daje neki plod za 5-8 godina', rekao je dr. Stipešević.
>> Svijetu prijeti globalna nestašica - vina!?
Na čokoladu dobro sjeda kapljica vina. No, i vina bi moglo nestati. Ovoga puta nije krivo globalno zatopljenje već Kinezi. Počeli su masovno piti vino. 'Mogli bi kompletno svi hrvatski proizvođači cijelu svoju proizvodnju izvesti što se tiče veličine tržišta', kaže Josip Tokić iz PP Orahovice.
Iz Orahovice put Kine već je krenula frankovka. 'Prije tri tjedna smo imali jednu isporuku frankovke. Spremni smo i sa većim količinama izaći nego što do sada izvozimo', rekao je Tokić. Utješno je da Kinezi piju ili jako jeftina ili jako skupa vina. U Europi će ipak ostati vina koja se najviše i kupuju - ona u sredini.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook