MEN IN BLACK

FOTO Tomašević i Plenković otvorili poznati zagrebački muzej koji se godinama obnavljao

1/24 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Hrvatski prirodoslovni muzej na zagrebačkom Gornjem gradu obnavljao se već dugi niz godina, a u obnovu je utrošeno 31,6 milijuna eura iz raznih izvora: državnih, lokalnih i europskih.

Hrvatski prirodoslovni muzej danas je svečano otvoren u nazočnosti gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ravnateljice Muzeja Tatjane Vlahović i mnogih drugih visokih uzvanika.

Novi stalni postav, bogat multimedijskim rješenjima i interaktivnim sadržajima, posjetiteljima će pružiti cjelovitu interpretaciju muzejskog fundusa. Izlošci obuhvaćaju mineraloške, geološke, paleontološke, paleoantropološke, zoološke i botaničke zbirke te će približiti raznolikost živog i neživog svijeta odgovarajući na temeljna pitanja o životu i njegovu nastanku. Obnova, je uključivala i rekonstrukciju zaštićenog spomenika kulture, Palače Amadeo. Stvoreni su novi izložbeni prostori s najsuvremenijom tehnologijom, laboratoriji, suvenirnica i muzejski kafić. Osim obnovljene zgrade i stalnog postava, muzej je dobio i moderne prostore za povremene izložbe, predavanja, radionice i druge edukativne programe, a također su unaprijeđeni kapaciteti za znanstvena istraživanja.

Obnova i dogradnja Hrvatskog prirodoslovnog muzeja vrijedna je 31,6 milijuna eura. Sredstva za obnovu muzeja odobrena su još prije potresa, kroz projekt "Čuvar baštine kao katalizator razvoja, istraživanja i učenja - novi Hrvatski prirodoslovni muzej", sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 9,9 milijuna eura, a partneri na projektu bili su još Grad Zagreb i Turistička zajednica Grada Zagreba, koji su također sufinancirali obnovu. Međutim, potres u ožujku 2020. godine nanio je dodatnu štetu muzeju, pa je Vlada preko Ministarstva kulture i medija osigurala dodatna sredstva za obnovu iz Fonda solidarnosti EU-a u iznosu od 9,8 milijuna eura. Dodatna sredstva za obnovu osigurali su Grad Zagreb iznosu od 4,8 milijuna eura i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a u iznosu od 1,45 milijuna eura.

"Kao Grad Zagreb ponosni smo što imamo ovakav muzej kojeg smo osnivači jer on nije bitan samo za Zagreb već i ima nacionalnu važnost. Muzeji nisu samo kulturne ustanove, oni su i znanstveno-obrazovne institucije, tako da posebno vesele sva ulaganja u nove laboratorije koji će slijediti znanstveni rad zaposlenika i drugih istraživača te sve radionice i edukativne aktivnosti", rekao je gradonačelnik Tomašević. Dodao je i kako je novi stalni postav uz bok europskih i svjetskih prirodoslovnih muzeja, moderan i interaktivan.

Iz Grada su najavili da će idućeg vikenda, 12 i 13. listopada, ulaz u muzej biti besplatan.