''Budi mRAK''

Mladi u Slavoniji pozvani na besplatno cijepljenje protiv opasnog virusa: "Kada dobijete dijagnozu, u šoku ste i ne možete vjerovati"

Od četvrtka će se u Osijeku moći besplatno cijepiti protiv HPV-a. Pokrenula je to javnozdravstvena i edukativna kampanja ''Budi mRAK'', koja je usmjerena na promicanje cijepljenja protiv HPV-a kod mladih. Poražavajući je podatak da samo tri posto zemalja ulaže u preventivne mjere.

Koliko je HPV opasan, u srijedu se moglo čuti na okruglom stolu u Osijeku. Govorila je i Loretana, koja je pobijedila virus.

"S 29 godina sam se i sama suočila s dijagnozom na vratu maternice i na početku sam mislila da je riječ o nekakvoj laboratorijskoj pogreški. Međutim, uzastopnim ponavljanjem papa testa, ipak je prvi nalaz bio točan. Kada dobijete takvu vijest, pogotovo u tim godinama, naravno da ste u šoku i da ne možete vjerovati", rekla je Loretana Farkaš.

Pročitajte i ovo USVOJENA ODLUKA Zagreb kreće u borbu s vandalima: Počelo uklanjanje grafita, grad će platiti 100.000 kuna

Cijepljenje protiv infekcije HPV-a u Hrvatskoj je dostupno od 2007., a tek osam godina poslije uvedeno je u redoviti provedbeni kalendar cijepljenja. Prema istraživanjima, 99 posto žena se susretne s tim virusom, a poražavajući je podatak da samo tri posto zemalja ulaže u preventivne mjere.

"Možemo reci da je Hrvatska među prvim državama koja je i uvela besplatno cijepljenje i dječaka i djevojčica jer svi znamo da HPV virus itekako ne prepoznaje razlike medu spolovima", rekla je Nataša Turić, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Pročitajte i ovo DOBRO JE ZNATI Podigli iznos božićnica za dio umirovljenika, novac stiže i dugotrajno nezaposlenima: Pogledajte kako do financijske pomoći

Osječko-baranjska županija može se pohvaliti odazivom na cijepljenje. Samo u jednoj školskoj godini cijepi se 45 posto djece. No na tome ne žele stati, zbog čega organiziraju edukacije za mlade, ali i cijepljenje.

Zbog velike zainteresiranosti mladih, otvoreno je više termina od predviđenog. Cijepljenje počinje u četvrtak i sastoji se od tri doze.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme