najugroženija vrsta

Opasna gljivica nezaustavljivo se širi hrvatskim šumama: "Nemamo načina kako je suzbiti"

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Hrvatskim šumama naglo se šire bolesti, zbog kojih bi neke vrste mogle i izumrijeti.

Hrast već godinama isušuje mrežasta stjenica, bukva zbog bolesti ostaje bez lista, a borove uništavaju potkornjaci.

Među najugroženijim vrstama je jasen koji doslovce nestaje.

Znanstvenici i šumari još ne znaju kako zaustaviti opasnu gljivicu koja ga izjeda. Posljedice djelovanja štetnika vidljive su i u našičkom perivoju, gdje su održani Dani slavonske šume.

"Najveći problem evo trenutno je chalara, to je gljivična bolest koja napada jasen u cijeloj Hrvatskoj, jasen koji zauzima položaje uz Savu, uz Dravu, uz Kupu, to su močvarna područja, retencijska područja koja nemaju alternativu koja druga vrsta bi bila tamo osim jasena.

Taj jasen jednostavno nestaje, chalare ga uništava, ta gljiva i zemljom dolazi i s porama, zrakom, pojavila se iz istočne Azije, iz Kine i mi trenutno nemamo način kako je suzbiti nego jednostavno kao i u cijeloj Europi ostajemo bez jasena", rekao je Krešimir Žagar, direktor sektora za šumarstvo Hrvatskih šuma.

Pročitajte i ovo Ima i stradalih VIDEO Potopljena mjesta, neka i bez struje, a umjesto cesta - rijeke: Poplave poharale središnju Europu

Pročitajte i ovo čeka se odluka vlade Vučić potpisao suglasnost: "Naša želja je da odvratimo sve one koji nam svakodnevno prijete"