Nisu baš svi sretni

Odlična vijest: Država ukida dio bankarskih naknada, pogledajte na što se odnose

Dnevnik Nove TV najavio je još prošlog tjedna, a sada je i službeno službeno potvrđeno: Ministarstvo financija zakonski će onemogućiti bankama da naplaćuju naknade za vođenje tekućeg računa građana. Iako u bankama i dalje tvrde da im je to trošak, čini se da se ne planiraju buniti, nego ga preuzeti na sebe.

Na čemu točno radi i kako će regulirati naknade banaka pitanja su na koja je ministar financija Marko Primorac u ponedjeljak dao konkretne odgovore: "Smatramo da jednostrano definiranje tih naknada na praktički delegirani posao nije dobro. I u tom smislu smo radili vrlo intenzivno i mogu vam sada reći da ćemo izmjenom zakonodavnog okvira propisati mogućnost isplate plaće na račun i podizanja financijskih sredstava s računa bez naknade."

Za poslovanje s građanima banke u Hrvatskoj naplaćuju brojne naknade, od kojih godišnje uprihode više od 300 milijuna eura. Mogućnost ukidanja bar jedne mnogima je dobra vijest.

Zbog nejasnih kriterija o načinu na koji određuju visine naknada, Hrvatska narodna banka (HNB) tražila je od banaka još u lipnju da to objasne i javno definiraju. Na ministrovu najavu nemaju komentara, već samo kažu: "Hrvatska narodna banka ne komentira zakonodavne inicijative, već osigurava provedbu zakonskih propisa iz svoje nadležnosti. HNB će nastaviti svoje aktivnosti prema bankama koje se tiču naknada u sustavnom okviru."

U Hrvatskoj udruzi banaka (HUB) nisu sretni zbog ovakvih najava, ali će ih poštivati, naime, kako je kazala direktorica HUB-a Tamara Perko: "Imamo trošak tehnologije i trošak ljudi i trošak infrastrukture. Želim naglasiti i da smo osjetljivi prema socijalnim skupinama i da kod nekih banaka nema naknade. Shvatili smo da se ovaj dio odnosi na sve građane i naravno postupat ćemo sukladno izmjenama zakona."

I neće to biti jedina novost za banke - ministar financija želi povećati i financijsku pismenost građana: "Propisat ćemo obvezu financijskim institucijama, poglavito bankama, da jedan dio svojih prihoda također izdvajaju za financijsko opismenjavanje."

No, u bankama odgovaraju da to već rade i da tu nekog novog troška za njih zapravo ni neće biti.

Pročitajte i ovo Incident ili nešto više? Veliki skandal potresa poznatu banku: Službenik špijunirao račune tisuća klijenata, među njima i onaj premijerke i ministara

Pročitajte i ovo Sve je krenulo pozivom S bankovne aplikacije koju Hrvati obožavaju skinuli gotovo 200 tisuća eura: "Trebalo im je 23 minute..."