Odgovorno korištenje plastike

Stiže promjena u trgovine: Od iduće godine uvodi se naplata laganih vrećica za voće i povrće

Plastična vrećica Foto: Getty Images
Od iduće se godine uvodi naplata laganih vrećica za voće i povrće u trgovinama.

Od 1. siječnja 2025. počinju se naplaćivati lagane plastične vrećice, koje se uglavnom koriste na odjelima voća i povrća u trgovinama ili na štandovima na tržnicama, potvrdila je to jutros u HRT-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" Sanja Radović, načelnica Sektora za gospodarenje otpadom u Ministarstvu za zaštitu okoliša.

"Ove lagane sada moraju biti označene porukom 'Koristite vrećice štedljivo' da bi se potaknula svijest o odgovornom korištenju, a od 1. siječnja uvodi se obavezna naplata vrlo laganih plastičnih vrećica, koje su često dostupne u rolicama u trgovinama", pojasnila je.

Trgovci će morati jasno istaknuti cijenu vrećica, neće biti dopušteno prodavati ih na blagajnama, ali još nije poznato koliko će vrećice koštati. Naime, cijena po kojoj će ih trgovci naplaćivati nije propisana te će oni sami o tome odlučivati.

U Hrvatskoj je još od 2022. godine zabranjeno stavljanje na tržište laganih plastičnih vrećica za nošenje. One se mogu plasirati na tržnicama, u pekarnicama, ribarnicama, slastičarnicama, prodavaonicama mješovite robe, mesnicama te na ostalim mjestima na kojima se potrošačima prodaje industrijski nezapakirana hrana ili hrana koja je prethodno samo umotana u privremenu ambalažu poput folija.

Vrlo lagane plastične vrećice ne smiju se koristiti na prodajnim mjestima na kojima se ne prodaje hrana, poput trgovina s odjećom, obućom, kućanskim aparatima, ljekarni, knjižara i slično.

Pročitajte i ovo Iz minute u minutu VIDEO Objavljene dramatične snimke poplava: Raste broj mrtvih, zna se i gdje će u Hrvatskoj biti najgore

Pročitajte i ovo obavlja se očevid FOTO Nesreća u Sinju: Autobus iskrcao školsku djecu pa uletio u dvorište dječjeg vrtića...