Povratak na staro mjesto

FOTO Centar Zagreba od danas izgleda drugačije: Vraćena su dva vrijedna simbola

1/8 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Na svečanom podizanju obnovljenih kupola Bazilike Srca Isusova u zagrebačkoj Palmotićevoj ulici prisustvovala je i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek nazočila je u subotu svečanosti podizanja obnovljenih kupola Bazilike Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, teško stradale u potresu 2020., istaknuvši da je prostor stradale bazilike po mnogočemu simbol zagrebačkog potresa.

Vraćanjem obnovljenih kupola simbolički se vizuri Bazilike Srca Isusova, ali i Zagreba, vraćaju dva važna i vrijedna simbola, rekla je Obuljen Koržinek.

"Nadamo se da će radovi i dalje teći bez problema i da ćemo kako je i planirano, kroz godinu dana imati ponovno liturgiju u bazilici", dodala je.

Obuljen Koržinek podsjetila je da je dosad putem Ministarstva kulture realizirano nešto više od 20 milijuna eura, bit će potrebno još i za nastavak radova na bazilici, konzervatorskih i restauratorskih, što će trajati godinama, no najvažnije je da se ona sada osigura.

"Prostor bazilike po mnogočemu simbol je zagrebačkog potresa, no uz nju je vezana i tragična pogibija mlade sugrađanke Anamarije Carević, čiju uspomenu čuva kroz zakladu koja nosi njeno ime", izjavila je ministrica kulture.

Od ukupnih sredstava Fonda solidarnosti od oko milijardu i 500 milijuna eura, više od 500 milijuna eura realizirano je putem Ministarstva kulture.

"Obnovili smo ili obnavljamo više od 400 objekata i pokazali u tom procesu da se zaštita baštine može realizirati tako da sve objekte koje obnavljamo, obnovimo na način da ništa neće izgubiti od svojih spomeničkih svojstava, a da će biti sigurni i moći izdržati buduće katastrofe ako do njih dođe", rekla je Obuljen Koržinek.

Pater Damir Kočiš rekao je da su sada u fazi završetka konstrukcijske obnove, u određenoj međufazi.

"Ako Bog da, nastavit ćemo i s cjelovitom obnovom. Nekako nam je u planu da kroz sljedeću godinu osposobimo baziliku, da je dovedemo u funkciju kako bismo mogli unutra pustiti vjernike i održavati liturgijska slavlja i koncerte", dodao je.

Arhitekt i projektant Josip Galić rekao je da je u početku bio skeptičan jer su svi bili preambicizni, no ugodno se iznenadio, sve ide kako je obećano i dogovoreno da bi Bazilike Srca Isusova u Palmotićevoj ulici zasjala u punom sjaju, kako je i zamišljeno. 

Pročitajte i ovo Objavio HALMED Povlači se lijek za visoki krvni tlak, bolesnici se trebaju javiti liječniku

Pročitajte i ovo Bit će kritična noć FOTO Nestvarni prizori iz susjedne zemlje: Pogledajte kako Dunav izgleda, a vrhunac vodenog vala tek stiže