18.000 poziva

Obiteljsko nasilje, prijetnje, silovanja: "Žrtve trebaju razumijevanje i prostor da ih netko sasluša"

Anonimna linija Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela obilježava 11 godina postojanja pružajući podršku i savjete žrtvama nasilja 24 sata dnevno.

Obiteljsko nasilje, prijetnje, silovanja, krađe, teške tjelesne ozljede i prijevare - sve su to kaznena djela koja su stala u 18 tisuća poziva u pomoć koje je primio Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela.

Anonimna linija dostupna 24 sata danas obilježava 11 godina postojanja, a s njima je bila i ekipa Dnevnika Nove TV.

Ena Jurišić pomaže ljudima već šest godina. Dio je tima nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela.

"Žrtve trebaju razumijevanje i prostor da ih netko sasluša. Najčešći i najteži pozivi jesu kad je u pitanju nasilje koje traje čak i nekoliko desetljeća", rekla je Jurišć.

Pročitajte i ovo Izazvao potrese Orban žestoko naljutio europarlamentarce: "Traže da mu se ukine pravo glasa na Vijeću, a predsjednik Komisije poručio da neće doći u Budimpeštu"

Neki pozivi budu dramatični, a neki samo da se ljudima pruži emocionalna podrška. Oni su ovdje 11 godina, 7 dana u tjednu, 24 sata dnevno. Zovu ih žrtve kaznenih djela. Makar samo i za savjet.

U 11 godina stiglo je oko 18 tisuća poziva. Na dnevnoj bazi pravila nema, ali statistika je jasna što se tiče vrste kaznenih djela.

"Tu najviše govorimo o rodno uvjetovanom nasilju. Više od 50 posto poziva su pozivi žena koje su proživjele neki oblik rodno uvjetovanog nasilja, najčešće je riječ o nasilju u obitelji, zatim kaznenih djela poput silovanja, prijetnji, nametljivog ponašanja", rekla je Maja Štahan, koordinatorica NPC-a za žrtve kaznenih djela.

U kriznim slučajevima volonterima nije lako. Oni prolaze pravnu i komunikacijsku obuku.

Franjo Lovro Popović rekao je: "Statistika nam pokazuje da zapravo naši pozivatelji znaju vrlo malo svoja prava, bilo za kazneni, bilo za prekršajni postupak. Ili čak kako ostvariti ta prava iako ih znaju." Zato su tu volonteri.

Pročitajte i ovo Žestoke kazne Dnevnik Nove TV u morskoj inspekciji: "Nisu upućeni u pravila ponašanja na moru..."

"Imamo onih koji nazovu jer ne žele prijaviti i traže druge načine kako da se zaštite, a imamo naravno i onih koji zovu kad je postupak u fazi na sudu. Tu se fokusiramo na emocionalnu podršku", nadodala je Štahan.

Emocionalna ili pravna podrška dostupna je svim žrtvama na broj 116 006 od 0 do 24.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.