Kaos na otoku

Liječnici na nogama zbog kolapsa sustava na Krku: "Bojimo se da će nam pacijent umrijeti pred vratima"

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić Mezga je o stanju zdravstvenog sustava na Krku razgovarala s liječnikom Željanom Žicom.

S Krka je stigao apel zdravstvenih radnika. Premorenim liječnicima i medicinskim sestrama je prekipjelo, zbog čega su u srijedu su izašli na ulicu i prosvjedovali. Poručuju da je zdravstveni sustav otoka pred slomom, a u ljetnim mjesecima broj pacijenata je i do devet puta veći.

"Ako znamo da u samo jednu ordinaciju gravitira 35.000 pacijenata, možete samo zamisliti kakvo je stanje ljeti", rekla je reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić Mezga, koja je o situaciji na Krku razgovarala sa Željanom Žicom, liječnikom obiteljske medicine, te ga je pitala je li im se dosad javio ministar zdravstva Vili Beroš.

"Trenutno ne. Ovo je naš apel za nekakvo rješenje za situaciju ne samo na Krku, nego u cijeloj primarnoj zdravstvenoj zaštiti", odgovorio je.

Žic je također objasnio kako izgleda njegov radni dan.

"Zbrinemo maksimalan broj pacijenata, a administrativne poslove radimo van radnog vremena da zadovoljimo potrebe naših pacijenata kojima su potrebni lijekovi ili trebaju savjet", rekao je.

Liječnici se, dodao je, boje da bi zbog ovakvog stanja moglo doći do pogreške.

"Bojimo se pogreške zbog preopterećenosti i bojimo se da nam netko ne umre pred vratima. Mi smo ovdje da pružimo njima pomoć i njegu. Mi smo tu da pomognemo pacijentima, a ne da ih šaljemo u Rijeku ili nekakve veće bolničke centre", zaključio je.

Pročitajte i ovo U Slavonskom Brodu Šokantni detalji tragedije: Građane probudili vapaji - "Čuo sam da netko zove u pomoć, vrata otvorena, a dečko leži sav u krvi"

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr