Nesreća kod Dubrovnika

Obitelj stradalih brata i sestre Đerek organizirala prosvjed: "Očekujemo da okrivljena snosi kaznu za svoje postupke"

Albanska državljanka u travnju je izazvala je prometnu nesreću u kojoj je stradalo dvoje mladih, a prema najavi, mogla bi se braniti sa slobode. Ogorčena obitelj stradalih i sumještani organizirali su prosvjed na kojem je bila i ekipa Dnevnika Nove TV.

Albanska državljanka Klevisa Ymeri 9. travnja skrivila je prometnu nesreću u kojoj su stradali Katarina i Stjepan Đerek.

Otad je 29-godišnjakinja u istražnom zatvoru. Odlukom Općinskog suda u Dubrovniku produljen joj je istražni zatvor, ali je i određena jamčevina, što znači da bi se mogla braniti sa slobode.

Tom odlukom Dubrovčani nisu zadovoljni.

"To je stvarno sramota za Hrvatsku, za hrvatsko pravosuđe i pitam se je li dva mlada života toliko vrijede. Težak je to gubitak i trebalo bi uvesti što strože kazne", smatra Katarina.

Državno odvjetništvo uložilo je žalbu na odluku Općinskog suda, a u ponedjeljak bi trebala biti donesena presuda.

Pročitajte i ovo Područje pod nadzorom Usprkos slučajevima afričke svinjske kuge ni 800 metara od njih, Imoćani ne brinu: "Objektivno ne postoji nikakav rizik"

Obitelji stradalih organizirale prosvjed

Novinarka Dnevnika Nove TV Danijela Demarin Hasanović ispred Općinskog suda u Dubrovniku provjerila je zašto obitelj i sumještani prosvjeduju na neradni dan i koju poruku žele poručiti.

Ispred suda okupilo se 40-ak ljudi. Tu su obitelj, poznanici, ali i građani koji su došli dati svoju podršku. S novinarkom Demarin Hasanović razgovarao je brat poginulih Stjepana i Katarine, Viktor Đerek.

"Prosvjed organiziramo simbolično. Nezadovoljni smo odlukom Općinskog suda koji je okrivljenici pružio mogućnost da se brani sa slobode uz jamčevinu od 70 tisuća eura.

Borba nije samo za Stipu i Katu već i za sve one kojima je i prije učinjena nepravda, a čija su imena nažalost zaboravljena", rekao je Viktor.

Prosvjednici traže i veću sigurnost na cestama. Glavna promjena koju očekuju je da okrivljenici snose kaznu za svoje postupke.

Pročitajte i ovo Muljanje na moru Ekipa Dnevnika Nove TV u lovu na jadranske muljatore: Ukrcali su se na brod carinske patrole, pogledajte što su otkrili

Osvrnuo se i na dionicu ceste na kojoj su poginuli njegov brat i sestra.

"Voljeli bismo veću sigurnosnu kontrolu na toj dionici, kamere, pojačan nadzor...", rekao je Đerek.

Prokomentirao je i može li se prosvjed shvatiti i kao vršenje pritiska na pravosuđe.

"Ne mogu na to odogovoriti, ali svakako imamo pravo izraziti naše nezadovoljstvo odlukom suda. Svatko to može protumačiti kako želi. U svakom slučaju, s nestrpljenjem očekujemo odluku suda u ponedjeljak", zaključio je.

Općinski sud će svoju odluku donijeti u ponedjeljak kada će biti poznato hoće li strana državljanka dobiti pravo obrane sa slobode uz jamčevinu ili će joj se ta opcija ukinuti.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju
Hrvatska Hrvatska vojska zauzela Markov trg: Srećom, ne radi se o pokušaju vojnog udara