Počinju pregovori o ugovorima

Kolika je plaća potrebna za dostojanstven život? Neki su je izračunali i traže povećanja

Troškovi rastu, pa kolika je plaća potrebna za dostojanstven život? Izračunali su je sindikati i tvrde da iznosi minimalno 2000 eura.

Koliko bi novca trebalo biti na računima radnika, raspravljalo se na Svjetski dan dostojanstvenog rada.

"Ako uzmete košaricu potrošnje i potrebe hrvatskog čovjeka, ispada da bi prosječna plaća u Hrvatskoj trebala biti oko 2000 eura, minimalna plaća bi trebala biti oko 1000 eura, a visokoškolovan čovjek s dvije godine radnog iskustva trebao bi imati 3000 eura", ustvrdio je Ljubo Jurčić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista.

O takvim primanjima mnogi mogu samo sanjati, ali sindikati tvrde da samo većim plaćama možemo spriječiti utrku prema dnu. Njihov cilj je minimalna plaća od 1000 eura, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Vanja Margetić.

"Sindikati zahtijevaju njezino značajnije povećanje. Poslodavci moraju shvatiti da to nije dovoljno i da je potrebno podizati niže i srednje plaće upravo da bismo sačuvali naše radnike, a da oni primjerenu plaću ne traže u inozemstvu", rekao je Darije Hanzalek, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Brojni su radnici u privatnom sektoru čija su primanja manja od tisuću eura.

"Da biste vi imali neku dostojanstvenu plaću, pretpostavlja se da možete dići krediti i kupiti stan – to je apsolutno nemoguće jer ovi radnici koji imaju plaću do tisuću eura na kredit ne mogu kupiti bicikl, a kamoli stan", objasnila je Vesna Mamić, predsjednica Hrvatskog sindikata telekomunikacija.

Da bi se taj trend promijenio, počinju pregovori s poslodavcima o kolektivnim ugovorima.

"Smjeramo ka tome da jednoga dana pokrivenost radnika kolektivnim ugovorima bude 80 posto, kao što zahtijevaju nove europske direktive. Trenutačno je pokrivenost radnika u Hrvatskoj kolektivnim ugovorima 46,5 posto, s tim da moramo imati u vidu da velik dio tome pridonosi javni", istaknula je načelnica Sektora za rad Ministarstva rada Josipa Klišanin.

Do većih brojki kolektivnih ugovora počinje kolektivno pregovaranje.

Pročitajte i ovo bivši predsjednik Otkrivamo zašto je Mesić u invalidskim kolicima

Pročitajte i ovo Snaga prirode Jedna od najpoznatijih plaža izgleda neprepoznatljivo: "Toga sam se i bojala, ovo je nažalost novo normalno"